Śledzie z marchewką i selerem naciowym

2021-03-29
Śledzie z marchewką i selerem naciowym
Autor: Shutterstock Pyszne śledzie przełożone smażoną marchewką i selerem
łatwy
30 min
4

Lubisz śledzie w rożnej postaci? Na święta i nie tylko polecamy przepis na śledzie z marchewką i selerem naciowym, smaczną przekąskę w nietypowej odsłonie. Śledzie przekładane warzywami i zalane olejem uszykują pożądany smak dopiero po dwóch dniach. Warto jednak poczekać, bo smak jest wyśmienity! 

 

Wypróbuj także:

Sałatka śledziowa z burakami

Śledź w cieście

Śledzie w marynacie korzennej

SKŁADNIKI

  • śledzie matiasy (250 g)
  • jedna średnia marchewka
  • łodyga selera naciowego
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżeczka oliwy
  • 100 ml oleju roślinnego (najlepiej rzepakowy)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie moczymy w wodzie, kilka razy zmieniając ją. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • Marchewkę kroimy w cienkie talarki.
  • Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Po dwóch minutach dodajemy pokrojoną marchew i smażymy przez 10-15 minut, aż delikatnie zmięknie.
  • Selera kroimy w niewielkie kawałeczki.
  • Śledzie przekładamy do szklanego naczynia przekładając warstwy marchewką i selerem. Całość zalewamy olejem roślinnym. Wstawiamy na dwie doby do lodówki.