Śledź w cieście - rewelacyjny przepis na święta

Śledź w cieście - rewelacyjny przepis na święta

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Śledzie wigilijne możesz podać nietypowo, na przykład w cieście naleśnikowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Tradycyjnie przyrządzone śledzie już się przejadły? Wypróbuj przepis na śledzie w cieście naleśnikowym. Tak przygotowane śledzie będą hitem wigilijnego stołu. Można podać je samodzielnie lub z sosem śmietanowym albo sałatką ziemniaczaną. Oto sposób przygotowania. 

Składniki

  • 1 kg śledzi matiasów
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymoczone przez kilka godzin śledzie opłucz jeszcze raz w zimnej wodzie i osusz. Potem przekrój na pół tworząc pojedyncze płaty.

  • Przygotuj ciasto do obtoczenia śledzi. Mąkę, mleko i jajka (jak na ciasto naleśnikowe) wrzuć do wysokiego naczynia i wymieszaj za pomocą miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pod koniec wsyp odrobinę soli i pieprzu dla złamania smaku.

  • Na patelni podgrzej olej lub oliwę. Kawałki śledzia dokładnie zanurz w cieście i połóż na rozgrzaną patelnię. Smaż tak długo, aż zarumienią się na złoty kolor.

  • Śledzie można podać na gorąco lub na zimno - z sałatką ziemniaczaną lub warzywną, albo dowolną inną. Można je też udekorować rzodkiewką, zjeść same lub z pieczywem.