Smarowidło mięsne. Proste do zrobienia, idealne do chleba

smarowidło mięsne
Autor: Shutterstock Jak zrobić dobre smarowidło do chleba? Oto prosty przepis z wieprzowiny.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Co jest dobre do smarowania chleba? Przygotowane według tego łatwego i sprawdzonego przepisu smarowidło mięsne jest pyszne. Przepis nie jest skomplikowany, a wrażenia smakowe są po prostu rewelacyjne. Kanapki z takim domowym smarowidłem z wieprzowiny są wyjątkowo smaczne i sycące. Oto przepis na smarowidło mięsne do słoika, które zachwyci smakiem i łatwością przygotowania.

Z czego zrobić smarowidło do chleba?

Swój smak i aromat smarowidło mięsne zawdzięcza odpowiednio dobranym składnikom. Jest połączeniem trzech rodzajów mięsa, czosnku i przypraw. Wszystkie produkty, z których robi się to smaczne mięsiwo do chleba, są niedrogie i dostępne przez cały rok.

Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:

  • mięso – łopatka wieprzowa, surowy boczek i podgardle
  • przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz, sól
  • cebula
  • czosnek

Jak zrobić dobre smarowidło do chleba?

Przepis na domowe smarowidło mięsne do chleba nie jest trudny. Składniki nie są drogie i są zawsze w sklepach. Czas przygotowania jest krótki, ale mięso z cebulą, czosnkiem i przyprawami należy gotować ponad pięć godzin. W tym czasie stanie się bardzo miękkie i zacznie się rozpadać. Pamiętajcie, żeby nie wylewać wywaru, w którym gotowało się mięso. Będzie jeszcze potrzebny.

Jak przygotować pyszne mięsne smarowidło do słoika? Robi się je w kilku banalnych krokach, które nikomu nie powinny sprawić żadnych przykrych niespodzianek. Przepis został podzielony na poszczególne etapy:

  • 1. etap – ugotowanie pokrojonego na mniejsze kawałki mięsa z cebulą i przyprawami
  • 2. etap – rozgniecenie mięsa praską, przełożenie do słoików i zalanie wywarem
  • 3. etap – zakręcenie słoików i odstawienie ich do całkowitego ostygnięcia

Jak podawać smarowidło mięsne do chleba?

Słoiki z pysznym i aromatycznym smarowidłem z wieprzowiny zawsze warto mieć pod ręką. To ciekawa odmiana i urozmaicenie codziennego menu. To smaczny zamiennik tradycyjnej wędliny czy pasztetu. Kanapki ze smarowidłem mięsnym to pomysł na śniadanie, kolację lub wytrawną przekąskę.

Smarowidło mięsne świetnie smakuje z pieczywem. Możecie samodzielnie upiec chleb na zakwasie lub na drożdżach. Sprawdzą się też domowe kajzerki lub puszyste grahamki. Smarowidło wieprzowe pysznie łączy się także z chrupiącą bagietką i ciepłymi tostami.

SKŁADNIKI

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 800 g podgardla
  • 400 g surowego boczku
  • 1 szklanka wody
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego przełożyć do saszetki na przyprawy do gotowania lub zawinąć w mały kawałek gazy i związać.
  • Mięso pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka. Włożyć przyprawy i obraną cebulę. Wlać wodę i wsypać sól.
  • Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 5 godzin. Co jakiś czas zamieszać składniki.
  • Po tym czasie dodać obrane ząbki czosnku i gotować 30 minut.
  • Z garnka wyjąć przyprawy w saszetce. Mięso przełożyć do miski. Wywaru nie wylewać.
  • Mięso dokładnie rozgnieść za pomocą praski do ziemniaków. Doprawić papryką, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą. Dokładnie wymieszać.
  • Przełożyć do czystych słoików i zalać wywarem, która została po gotowaniu mięsa. Zamieszać, zakręcić i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać z chlebem na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej