Puszyste grahamki. Najprostszy przepis na pyszne bułeczki
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Nie ma to jak pyszne domowe bułeczki. Miękkie i puszyste grahamki mają przyjemny smak i urzekający aromat. Bez problemu można zrobić je w domu. Wystarczy dobry i sprawdzony przepis na grahamki, a bułki udadzą się już za pierwszym razem. Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście w domu grahamek, czas to zmienić. Poznajcie łatwy przepis na pyszne i zdrowe grahamki.
Czy bułki grahamki są zdrowe?
Mąka graham, którą wykorzystuje się do bułeczek, powstała w latach 30. XIX wieku. Jej ojcem jest pastor Sylvester Graham, który już tamtych czasach uważał, że wysoko przetworzone mąki mają negatywny wpływ na zdrowie. Dlatego opracował metodę mielenia ziaren, dzięki której mąką zawierała więcej składników odżywczych. Chleb i bułki z mąki graham są więc o wiele zdrowsze niż białe pieczywo.
Jakie właściwości ma mąka graham? Ten rodzaj mąki charakteryzuje się wysoką zwartością składników odżywczych. Mąka pszenna graham jest niskokaloryczna, a także bogata w białko, witaminy z grupy B, C i E. Zawiera fitosterole, antyoksydanty, kwas foliowy i błonnik. Pozytywnie wypływa na układ nerwowy, opóźnia procesy starzenia się organizmu i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Wspomaga pracę układu pokarmowego i niszczy wolne rodniki.
Jak zrobić grahamki?
Przepis na pyszne domowe bułeczki graham nie jest skomplikowany. Ciasto przygotowuje się z prostych i łatwo dostępnych produktów za pomocą miksera lub robota planetarnego. Ciasto wyrasta na drożdżach, więc wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Można wzbogacić je, dodając ziarna słonecznika, pestki dyni lub siemię lniane.
Jak więc upiec pyszne i miękkie grahamki w domu?
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – wyrobienie ciasta i odstawienie go do wyrośnięcia
- 3. krok – uformowanie grahamek i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
- 4. krok – upieczenie grahamek w piekarniku
W jakiej temperaturze pieczemy bułki grahamki?
Grahamki przygotowane według tego sprawdzonego przepisu piecze się w temperaturze 200 stopni C z funkcją góra-dól. Domowe grahamki można też upiec z termoobiegiem, ale temperaturę w piekarniku należy obniżyć do 180 stopni C. Bułeczki wstawia się do nagrzanego wcześniej piekarnika.
Ile piec grahamki w piekarniku?
Miękkie i puszyste grahamki piecze się przez 25 minut. W tym czasie bułeczki jeszcze urosną, a ich skórka lekko się zarumieni. Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu można już cieszyć się ich pysznym smakiem.
SKŁADNIKI
- 330 ml ciepłej wody
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 (graham)
- 250 g mąki pszennej typ 550
- 25 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wsypać cukier i mąkę pszenną. Wlać. 1/3 szklanki wody. Wymieszać, rozcierając składniki. Odstawić na 10 minut.
- Obie mąki wsypać do misy miksera. Wlać pozostałą wodę, olej i zaczyn drożdżowy. Wsypać sól i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 90 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i krótko wyrobić. Podzielić na 10 równych części. Uformować okrągłe bułeczki. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- Grahamki posmarować mlekiem. Można posypać je ziarnami słonecznika, dyni lub sezamem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.