Śledź po grecku: przepis, który pokochasz

2019-12-13
Śledź po grecku: przepis, który pokochasz
Autor: Shutterstock Śledzik po grecku to propozycja nie tylko na wigilijny i świąteczny stół, ale również na dni powszednie
łatwy
25 min
4

Śledź po grecku to kolejna odmiana naszej polskiej, ukochanej ryby po grecku, tyle że tym razem ze śledziem. Doskonała propozycja nie tylko na wigilijny i każdy świąteczny stół, ale również w dni powszednie. 

 

Składniki

½ kg solonych filetów śledziowych

¾ szklanki mleka

2 marchewki

1 pietruszka

½ średniego selera

1 cebula (duża)

5 łyżek pomidorowego koncentratu

3 łyżki oliwy

przyprawy: liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, po pół kawowej łyżeczki tymianku, bazylii i cukru

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Filety śledziowe trzeba wymoczyć 2 godz. w mleku. Więcej o moczeniu śledzi znajdziesz tutaj

Warzywa trzeba obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Rozgrzewamy na patelni lub w rondlu oliwę i podsmażamy starte warzywa. Dodajemy do warzyw pieprz, ziele angielskie i liść laurowy, trochę wody, by warzywa zaczęły się dusić. 

Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy przecier pomidorowy (jest kwaśny, a w kwasie nic nie ugotuje się do miękkości), paprykę, bazylię, tymianek i cukier. Wszystko dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.

Po ostudzeniu obkładamy warzywami filety wyłożone na półmisku. Obsypujemy całość natką, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem śledzie po grecku trzeba schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

Wypróbuj również przepisy na: Śledzia po egipsku w aromatycznym pomidorowym sosieŚledzie pod pomidorową pierzynką oraz Sałatkę śledziowo-śliwkową