Śledź po grecku: przepis, który pokochasz
2021-11-26
łatwy
25 min
4
Śledź po grecku to kolejna odmiana naszej polskiej, ukochanej ryby po grecku, tyle że tym razem ze śledziem. Doskonała propozycja nie tylko na wigilijny i każdy świąteczny stół, ale również w dni powszednie.
Nadal głodna wrażeń smakowych i nowych receptur. Wypróbuj również przepisy na >>> Śledzia po kaszbusku, Śledzia po egipsku w aromatycznym pomidorowym sosie, Śledzie pod pomidorową pierzynką oraz Sałatkę śledziowo-śliwkową
Tatar ze śledzi - 9 przepisów na śledziowy tatar
SKŁADNIKI
- ½ kg solonych filetów śledziowych
- ¾ szklanki mleka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ średniego selera
- 1 cebula (duża)
- 5 łyżek pomidorowego koncentratu
- 3 łyżki oliwy
- przyprawy: liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, po pół kawowej łyżeczki tymianku, bazylii i cukru
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety śledziowe trzeba wymoczyć 2 godz. w mleku. Więcej o moczeniu śledzi znajdziesz tutaj.
- Warzywa trzeba obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Rozgrzewamy na patelni lub w rondlu oliwę i podsmażamy starte warzywa. Dodajemy do warzyw pieprz, ziele angielskie i liść laurowy, trochę wody, by warzywa zaczęły się dusić.
- Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy przecier pomidorowy (jest kwaśny, a w kwasie nic nie ugotuje się do miękkości), paprykę, bazylię, tymianek i cukier. Wszystko dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.
- Po ostudzeniu obkładamy warzywami filety wyłożone na półmisku. Obsypujemy całość natką, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem śledzie po grecku trzeba schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?