Śledź po grecku: przepis, który pokochasz

Śledź po grecku to kolejna odmiana naszej polskiej, ukochanej ryby po grecku, tyle że tym razem ze śledziem. Doskonała propozycja nie tylko na wigilijny i każdy świąteczny stół, ale również w dni powszednie.
½ kg solonych filetów śledziowych
¾ szklanki mleka
2 marchewki
1 pietruszka
½ średniego selera
1 cebula (duża)
5 łyżek pomidorowego koncentratu
3 łyżki oliwy
przyprawy: liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, po pół kawowej łyżeczki tymianku, bazylii i cukru
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Filety śledziowe trzeba wymoczyć 2 godz. w mleku. Więcej o moczeniu śledzi znajdziesz tutaj.
Warzywa trzeba obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rozgrzewamy na patelni lub w rondlu oliwę i podsmażamy starte warzywa. Dodajemy do warzyw pieprz, ziele angielskie i liść laurowy, trochę wody, by warzywa zaczęły się dusić.
Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy przecier pomidorowy (jest kwaśny, a w kwasie nic nie ugotuje się do miękkości), paprykę, bazylię, tymianek i cukier. Wszystko dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.
Po ostudzeniu obkładamy warzywami filety wyłożone na półmisku. Obsypujemy całość natką, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem śledzie po grecku trzeba schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Wypróbuj również przepisy na: Śledzia po egipsku w aromatycznym pomidorowym sosie, Śledzie pod pomidorową pierzynką oraz Sałatkę śledziowo-śliwkową