Pyszne ruloniki z szynki z chrzanowym serkiem. Efektowna przekąska w 5 minut

ruloniki z szynki z chrzanowym serkiem
Autor: Shutterstock Rewelacyjne ruloniki z szynki z chrzanowym serkiem smakują obłędnie.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Co można zrobić z szynki w plastrach? Jeżeli nurtuje was to pytanie, odpowiedź znajdziecie w tym łatwym i błyskawicznym przepisie. Pyszne ruloniki z szynki wypełnione ostrym farszem o smaku chrzanu to doskonała przekąska, którą można serwować na każdą okazję. Sprawdzą się podczas Świąt Wielkanocnych i staną się kulinarnym hitem rodzinnego śniadania. Oto prosty przepis na wyborne ruloniki z szynki z chrzanowym serkiem.

Ruloniki z szynki z chrzanowym serkiem – składniki

Do przyrządzenia pysznych i efektownych ruloników potrzebne się proste i niedrogie składniki. Są do kupienia bez względu na porę roku, dlatego ta wyborna przekąska sprawdzi się też na inne okazje. Na liście składników znalazły się tylko cztery produkty i dwie popularne przyprawy, które każdy ma w domu.

Co więc jest niezbędne, aby samodzielnie zrobić smakowite ruloniki?

  • szynka konserwowa
  • kremowy serek
  • tarty chrzan
  • koperek
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić ruloniki z szynki z chrzanowym serkiem?

Przepis na tę efektowną przekąskę z szynki konserwowej nie jest skomplikowany. Największą zaletą tego przepisu jest to, że przyrządzenie trwa kilka minut. Ruloniki szynkowe można więc zrobić nawet w ostatniej chwili.

Jak więc przygotować wyborne ruloniki z szynki z chrzanowym serkiem? To bardzo proste i szybkie. Wystarczy wymieszać kremowy serek z tartym chrzanem i doprawić go solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowany serek nakłada się na plasterki szynki i zawija w ruloniki. Boczki warto obtoczyć w posiekanym koperku, który doda przyjemnego aromatu. Doskonała przekąska z szynki na Wielkanoc i nie tylko jest gotowa.

Jak podawać ruloniki z szynki z chrzanowym serkiem?

Wyśmienite ruloniki z szynki konserwowej wypełnione smakowitym serkiem z dodatkiem tartego chrzanu to prosta przekąska, która apetycznie prezentuje się wśród innych smakołyków. Ruloniki sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania wielkanocnego. Szynkę zawiniętą w rulonik z dodatkiem serka chrzanowego można podać na kolację lub na imprezie. Ruloniki z szynki z chrzanowym serkiem sprawdzą się zawsze i będą smakować każdemu.

SKŁADNIKI

  • 8 plastrów szynki konserwowej
  • 300 g kremowego serka
  • 3 łyżeczki tartego chrzanu
  • posiekany koperek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serek przełożyć do miski i dodać chrzan. Wymieszać.
  • Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą pastę.
  • Na każdy plasterek szynki nałożyć porcję pasty chrzanowe i zawinąć w rulonik. Boczki obtoczyć w posiekanym koperku.
  • Roladki ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.
  • Podawać na wielkanocne śniadanie lub jako przekąskę na inne okazje.
Domowa szynka królowa odświętnego stołu
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej