Pyszne rogaliki ziemniaczane. Z tym nadzieniem smakują najlepiej
Dieta wegetariańska
Ziemniaki to pyszne i uniwersalne warzywo, z którego można zrobić mnóstwo obłędnych potraw. Jednym z takich smakowitych dań są wytrawne rogaliki ziemniaczane. Wypełnione pysznym farszem z greckiego sera feta i świeżego szpinaku zachwycą smakiem i aromatem. Ich przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Zobaczcie, jak zrobić pyszne rogaliki ziemniaczane.
Rogaliki ziemniaczane – składniki
Lista składników, które potrzebne są do upieczenia pysznych wytrawnych rogalików z ziemniaków, nie jest długa. Została podzielone na dwie części. Pierwsza z nich to produkty, z których robi się ziemniaczane ciasto. Z kolei druga obejmuje trzy składniki i dwie przyprawy do farszu.
Co jest więc potrzebne do zrobienia domowych rogalików ziemniaczanych?
- składniki do ciasta – ugotowane ziemniaki, mąka pszenna, proszek do pieczenia, roztopione masło, sól
- składniki do farszu – ser feta, świeży szpinak, czosnek, sól i pieprz
Jak zrobić rogaliki ziemniaczane?
Przepis na domowe rogaliki z ciasta ziemniaczanego jest łatwy i sprawdzony. Do ciasta można wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Dzięki temu resztki się nie zmarnują i powstanie pyszne danie w stylu zero waste.
Przepis na rogaliki ziemniaczane z obłędnym farszem serowo-szpinakowym jest prosty i został podzielony na poszczególne kroki.
- 1. krok – ugotowanie ziemniaków
- 2. krok – przygotowanie farszu z fety i szpinaku
- 3. krok – przygotowanie ciasta ziemniaczanego
- 4. krok – rozwałkowanie, pokrojenie i nafaszerowanie ciasta oraz uformowanie rogalików
- 5. krok – upieczenie rogalików w piekarniku
Jak podawać rogaliki ziemniaczane?
Pyszne i aromatyczne rogaliki z ciasta ziemniaczanego są smaczne i na ciepło, i na zimno. To pomysł na przekąskę na ciepło lub przystawkę przed obiadem. Sprawdzą się także na kolację i jako małe danie na imprezę. Można zapakować je do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos. Wytrawne rogaliki ziemniaczane dobrze smakują same, ale można podać je z różnymi sosami. Idealnie łączą się z sosem czosnkowym, pomidorowym i jogurtowym z ziołami.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 500 g mąki
- 125 g roztopionego masła
- 3 duże ziemniaki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
farsz:- 120 g sera feta
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie rozgnieść praską i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ser feta przełożyć do miski. Dodać posiekany szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Do rozgniecionych ziemniaków wbić jajko i wlać roztopione masło. Wsypać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Doprawić solą. Dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
- Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować na okrągły placek o grubości około 0,5 cm i pokroić na 4 równe kawałki. Każdy z nich przekroić na 3 części, tak aby powstało w sumie 12 trójkątów.
- Na każdy trójkąt nałożyć po 1 łyżeczce farszu i zwinąć, zaczynając od podstawy ku wierzchołkowi.
- Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanymi żółtkami. Wierzch można posypać makiem lub sezamem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C z termoobiegiem i piec 20 minut.
- Podawać na ciepło lub po ostygnięciu z sosem i kolorową sałatką.