Pyszne rogaliki ziemniaczane. Z tym nadzieniem smakują najlepiej

rogaliki ziemniaczane
Autor: Shutterstock Rogaliki ziemniaczane z obłędnym farszem biją na głowę drożdżowe i kruche.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Ziemniaki to pyszne i uniwersalne warzywo, z którego można zrobić mnóstwo obłędnych potraw. Jednym z takich smakowitych dań są wytrawne rogaliki ziemniaczane. Wypełnione pysznym farszem z greckiego sera feta i świeżego szpinaku zachwycą smakiem i aromatem. Ich przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Zobaczcie, jak zrobić pyszne rogaliki ziemniaczane.

Rogaliki ziemniaczane – składniki

Lista składników, które potrzebne są do upieczenia pysznych wytrawnych rogalików z ziemniaków, nie jest długa. Została podzielone na dwie części. Pierwsza z nich to produkty, z których robi się ziemniaczane ciasto. Z kolei druga obejmuje trzy składniki i dwie przyprawy do farszu.

Co jest więc potrzebne do zrobienia domowych rogalików ziemniaczanych?

  • składniki do ciastaugotowane ziemniaki, mąka pszenna, proszek do pieczenia, roztopione masło, sól
  • składniki do farszuser feta, świeży szpinak, czosnek, sól i pieprz

Jak zrobić rogaliki ziemniaczane?

Przepis na domowe rogaliki z ciasta ziemniaczanego jest łatwy i sprawdzony. Do ciasta można wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Dzięki temu resztki się nie zmarnują i powstanie pyszne danie w stylu zero waste.

Przepis na rogaliki ziemniaczane z obłędnym farszem serowo-szpinakowym jest prosty i został podzielony na poszczególne kroki.

  • 1. krok – ugotowanie ziemniaków
  • 2. krok – przygotowanie farszu z fety i szpinaku
  • 3. krok – przygotowanie ciasta ziemniaczanego
  • 4. krok – rozwałkowanie, pokrojenie i nafaszerowanie ciasta oraz uformowanie rogalików
  • 5. krok – upieczenie rogalików w piekarniku

Jak podawać rogaliki ziemniaczane?

Pyszne i aromatyczne rogaliki z ciasta ziemniaczanego są smaczne i na ciepło, i na zimno. To pomysł na przekąskę na ciepło lub przystawkę przed obiadem. Sprawdzą się także na kolację i jako małe danie na imprezę. Można zapakować je do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos. Wytrawne rogaliki ziemniaczane dobrze smakują same, ale można podać je z różnymi sosami. Idealnie łączą się z sosem czosnkowym, pomidorowym i jogurtowym z ziołami.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 125 g roztopionego masła
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

  • farsz:
  • 120 g sera feta
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie rozgnieść praską i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Ser feta przełożyć do miski. Dodać posiekany szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Do rozgniecionych ziemniaków wbić jajko i wlać roztopione masło. Wsypać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Doprawić solą. Dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować na okrągły placek o grubości około 0,5 cm i pokroić na 4 równe kawałki. Każdy z nich przekroić na 3 części, tak aby powstało w sumie 12 trójkątów.
  • Na każdy trójkąt nałożyć po 1 łyżeczce farszu i zwinąć, zaczynając od podstawy ku wierzchołkowi.
  • Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanymi żółtkami. Wierzch można posypać makiem lub sezamem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C z termoobiegiem i piec 20 minut.
  • Podawać na ciepło lub po ostygnięciu z sosem i kolorową sałatką.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej