Pyszna i efektowna przekąska w 10 minut? Odkryj przepis na najlepszą pastę z łososia i podaj ją z tym dodatkiem

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Co pasuje do wędzonego łososia? Jak się okazuje, opakowanie wędzonego łososia zawsze warto mieć w domu. Można z niego przyrządzić wiele pyszności, ale na szczególną uwagę zasługuje wyborna pasta, którą podaje się na krakersach. To efektowna przekąska, która zachwyci oko i podbije kubki smakowe. Poznajcie prosty i błyskawiczny przepis na pastę z łososia wędzonego na krakersy.
Co pasuje do wędzonego łososia?
Wędzony łosoś jest pyszny i zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako główny składnik wybornej domowej pasty do krakersów. W tym przepisie wędzony łosoś pysznie komponuje się ze śmietankowym serkiem, ogórkiem kiszonym i szczypiorkiem. Pastę wystarczy doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Jak zrobić pastę z łososia do krakersów?
Przepis na pełną smaku domową pastę z wędzonego łososia, która idealnie łączy się z chrupiącymi krakersami, nie jest trudny. Receptura składa się z kilku nieskomplikowanych kroków, które nikomu nie sprawią przykrych niespodzianek. Największą zaletą tego przepisu jest czas przygotowania. Pastę łososiową do krakersów robi się błyskawicznie. Jest gotowa w 10 minut.
Jak zrobić dobrą pastę z łososia? Przyrządzona według tego przepisu pasta jest łatwa i szybka. Po przygotowaniu warto schłodzić ją w lodówce, aby smaki się przegryzły.
- 1. krok – pokrojenie ogórka kiszonego i odsączenie go z nadmiaru soku
- 2. krok – pokrojenie łososia i wymieszanie go z ogórkiem i szczypiorkiem
- 3. krok – wymieszanie składników z serkiem śmietankowym
- 4. krok – schłodzenie pasty z łososia do krakersów w lodówce
Jakie krakersy najlepiej pasują do wędzonego łososia?
Pasta z wędzonego łososia pysznie komponuje się z krakersami. Na sklepowych półkach można znaleźć różne rodzaje tego chrupiącego przysmaku. Które krakersy wybrać? Sprawdzą się krakersy pełnoziarniste, które mają głęboki i lekko orzechowy smak. Idealne są też krakersy wielozbożowe w różnych smakach, na przykład wzbogacone ziołami prowansalskimi. Osoby, które unikają glutenu, mogą zjeść pastę łososiową z krakersami bezglutenowymi.
Smaczne krakersy możecie też upiec samodzielnie. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na domowe krakersy.
- Domowe krakersy pełnoziarniste z makiem i sezamem - przepis na zdrowe bawimordki
- Krakersy serowe: przepis na słoną przekąskę
- Wegańskie krakersy cebulowe: pyszna przekąska nie tylko do piwa
SKŁADNIKI
- 150 g wędzonego łososia
- 150 g serka śmietankowego
- 1 kiszony ogórek
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
dodatkowo:- 1 paczka krakersów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórek kiszony pokroić w kostkę, odcisnąć z nadmiaru soku i przełożyć do miseczki.
- Dodać pokrojonego w małą kostkę wędzonego łososia i szczypiorek. Wymieszać.
- Dodać serek śmietankowy i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i wstawić do lodówki.
- Porcje pasty z łososia nałożyć na krakersy. Przekąskę ułożyć na talerzu lub dekoracyjnej desce.
- Podawać jako przekąskę imprezową i na kolację.