Pyszna i efektowna przekąska w 10 minut? Odkryj przepis na najlepszą pastę z łososia i podaj ją z tym dodatkiem

pasta z łososia do krakersów
Autor: Shutterstock Weź wędzonego łososia i krakersy. W kilka chwil zrobisz wyborną i efektowną przekąskę na imprezę.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Co pasuje do wędzonego łososia? Jak się okazuje, opakowanie wędzonego łososia zawsze warto mieć w domu. Można z niego przyrządzić wiele pyszności, ale na szczególną uwagę zasługuje wyborna pasta, którą podaje się na krakersach. To efektowna przekąska, która zachwyci oko i podbije kubki smakowe. Poznajcie prosty i błyskawiczny przepis na pastę z łososia wędzonego na krakersy.

Co pasuje do wędzonego łososia?

Wędzony łosoś jest pyszny i zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako główny składnik wybornej domowej pasty do krakersów. W tym przepisie wędzony łosoś pysznie komponuje się ze śmietankowym serkiem, ogórkiem kiszonym i szczypiorkiem. Pastę wystarczy doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Jak zrobić pastę z łososia do krakersów?

Przepis na pełną smaku domową pastę z wędzonego łososia, która idealnie łączy się z chrupiącymi krakersami, nie jest trudny. Receptura składa się z kilku nieskomplikowanych kroków, które nikomu nie sprawią przykrych niespodzianek. Największą zaletą tego przepisu jest czas przygotowania. Pastę łososiową do krakersów robi się błyskawicznie. Jest gotowa w 10 minut.

Jak zrobić dobrą pastę z łososia? Przyrządzona według tego przepisu pasta jest łatwa i szybka. Po przygotowaniu warto schłodzić ją w lodówce, aby smaki się przegryzły.

  • 1. krok – pokrojenie ogórka kiszonego i odsączenie go z nadmiaru soku
  • 2. krok – pokrojenie łososia i wymieszanie go z ogórkiem i szczypiorkiem
  • 3. krok – wymieszanie składników z serkiem śmietankowym
  • 4. krok – schłodzenie pasty z łososia do krakersów w lodówce

Jakie krakersy najlepiej pasują do wędzonego łososia?

Pasta z wędzonego łososia pysznie komponuje się z krakersami. Na sklepowych półkach można znaleźć różne rodzaje tego chrupiącego przysmaku. Które krakersy wybrać? Sprawdzą się krakersy pełnoziarniste, które mają głęboki i lekko orzechowy smak. Idealne są też krakersy wielozbożowe w różnych smakach, na przykład wzbogacone ziołami prowansalskimi. Osoby, które unikają glutenu, mogą zjeść pastę łososiową z krakersami bezglutenowymi.

Smaczne krakersy możecie też upiec samodzielnie. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na domowe krakersy.

SKŁADNIKI

  • 150 g wędzonego łososia
  • 150 g serka śmietankowego
  • 1 kiszony ogórek
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • 1 paczka krakersów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórek kiszony pokroić w kostkę, odcisnąć z nadmiaru soku i przełożyć do miseczki.
  • Dodać pokrojonego w małą kostkę wędzonego łososia i szczypiorek. Wymieszać.
  • Dodać serek śmietankowy i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i wstawić do lodówki.
  • Porcje pasty z łososia nałożyć na krakersy. Przekąskę ułożyć na talerzu lub dekoracyjnej desce.
  • Podawać jako przekąskę imprezową i na kolację.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej