Krakersy serowe: przepis na słoną przekąskę

2016-10-25
jak_zrobic_krakersy_serowe_podajemy.jpg
Autor: photos.com Krakersy świetnie smakują jako dodatek do piwa czy innych chłodnych napojów. Możesz chrupać je same lub maczać w dipach (czosnkowym czy pomidorowym)
łatwy
30 min
4

Na wystawne przyjęcie albo do pochrupania przed telewizorem - w roli słonej przekąski mogą wystąpić krakersy serowe. Domowe, bez dodatków, spulchniaczy i sztucznych barwników - poznaj przepis na serowe krakersy.

Składniki

100 g mąki pszennej plus trochę mąki do podsypania

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki curry

100 g startego ostrego sera żółtego

100 g startego sera typu parmezan

100 g miękkiego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Posmaruj cienko masłem cztery blachy do pieczenia albo wyłóż blachy pergaminem.

Mąkę i sól przesiej do miski. Dodaj curry i oba gatunki sera. Wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dorzuć rozdrobnione masło i wyrób gładkie ciasto. Staraj się robić to szybko, gdyż długo wyrabiane ciasto będzie twardsze po upieczeniu.

Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm. Foremką (lub szklanką) wytnij z ciasta krążki.

Ułóż ciasteczka na przygotowanych wcześniej blaszkach do pieczenia.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 10-15 minut, aż lekko się przyrumienią.

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do przestygnięcia.