Krakersy serowe: przepis na słoną przekąskę

Na wystawne przyjęcie albo do pochrupania przed telewizorem - w roli słonej przekąski mogą wystąpić krakersy serowe. Domowe, bez dodatków, spulchniaczy i sztucznych barwników - poznaj przepis na serowe krakersy.
100 g mąki pszennej plus trochę mąki do podsypania
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki curry
100 g startego ostrego sera żółtego
100 g startego sera typu parmezan
100 g miękkiego masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Posmaruj cienko masłem cztery blachy do pieczenia albo wyłóż blachy pergaminem.
Mąkę i sól przesiej do miski. Dodaj curry i oba gatunki sera. Wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dorzuć rozdrobnione masło i wyrób gładkie ciasto. Staraj się robić to szybko, gdyż długo wyrabiane ciasto będzie twardsze po upieczeniu.
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm. Foremką (lub szklanką) wytnij z ciasta krążki.
Ułóż ciasteczka na przygotowanych wcześniej blaszkach do pieczenia.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 10-15 minut, aż lekko się przyrumienią.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do przestygnięcia.