Wegańskie krakersy cebulowe: pyszna przekąska nie tylko do piwa
2021-11-28
łatwy
20 min
4
Krakersy, a właściwie kruche ciasteczka, z kawałkami smażonej cebulki to wytrawna przekąska. Taka słona przegryzka pasuje nie tylko do piwa. To idelane snacki do pochrupania przed telewizorem. Spróbujcie i oceńcie sami!
SKŁADNIKI
- 240 g / 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 4 łyżki / ¼ szklanki drożdży odżywczych, nieaktywnych w płatkach
- 1 mała cebula, starta lub bardzo drobno posiekana + 2 łyżeczki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ¾ łyżeczki soli
- 6 łyżek / 90 ml oliwy (lub innej oliwy)*
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drobno posiekaną cebulę zrumien na 2 łyżeczkach rozgrzanego oleju.
- Do miski dodaj mąkę, drożdże odżywcze, zrumienioną cebulę, proszek do pieczenia, pieprz i sól. Wymieszaj na jednorodną mieszaninę suchych składników.
- Wlej oliwę i wmieszaj ją palcami w suche składniki. Następnie dodaj tylko tyle wody, aby ciasto się zlepiło. Wystarczy około 30 ml, czyli 2 łyżki wody. Dokładna ilość potrzebnej wody zależy od ziarnistowści mąki, zawartości glutenu, ilości cebuli i tym podobnych czynników.
- Ciasto zarób w kulę, okryj folią i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 175°C z funkcją grzania dół lub góra-dół, bez wentylatora.
- Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na placek grubości 3-4 mm. Za pomoca radełka lub noża do pizzy lub po prostu noża pokrój na kwadraty o boku około 4 cm.
- Piecz około 25-30 minut, aż się zarumienią. Pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w hermetycznym pojemniku.
Jak zrobić kruche ciasteczka?