Wegańskie krakersy cebulowe: pyszna przekąska nie tylko do piwa

Wegańskie krakersy cebulowe
Autor: Shutterstock.com Wegańskie krakersy cebulowe smakują wszystkim i do wszystkiego
łatwy
20 min
4

Krakersy, a właściwie kruche ciasteczka, z kawałkami smażonej cebulki to wytrawna przekąska. Taka słona przegryzka pasuje nie tylko do piwa. To idelane snacki do pochrupania przed telewizorem. Spróbujcie i oceńcie sami! 

SKŁADNIKI

  • 240 g / 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 4 łyżki / ¼ szklanki drożdży odżywczych, nieaktywnych w płatkach
  • 1 mała cebula, starta lub bardzo drobno posiekana + 2 łyżeczki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ¾ łyżeczki soli 
  • 6 łyżek / 90 ml oliwy (lub innej oliwy)*

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drobno posiekaną cebulę zrumien na 2 łyżeczkach rozgrzanego oleju. 
  • Do miski dodaj mąkę, drożdże odżywcze, zrumienioną cebulę, proszek do pieczenia, pieprz i sól. Wymieszaj na jednorodną mieszaninę suchych składników.
  • Wlej oliwę i wmieszaj ją palcami w suche składniki. Następnie dodaj tylko tyle wody, aby ciasto się zlepiło. Wystarczy około 30 ml, czyli 2 łyżki wody. Dokładna ilość potrzebnej wody zależy od ziarnistowści mąki, zawartości glutenu, ilości cebuli i tym podobnych czynników. 
  • Ciasto zarób w kulę, okryj folią i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 175°C z funkcją grzania dół lub góra-dół, bez wentylatora.
  • Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na placek grubości 3-4 mm. Za pomoca radełka lub noża do pizzy lub po prostu noża pokrój na kwadraty o boku około 4 cm. 
  • Piecz około 25-30 minut, aż się zarumienią. Pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w hermetycznym pojemniku. 
Jak zrobić kruche ciasteczka?

Przekąski kibica: 5 pysznych i łatwych przegryzek owiniętych boczkiem

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej