Pyszna i aromatyczna pasta mięsna do chleba. Sekretem jej smaku są nieoczywiste składniki

pasta mięsna do chleba
Autor: Shutterstock Pasta mięsna do chleba jest tak pyszna, że nie można jej się oprzeć.
łatwy
240 min
4

Dieta bezglutenowa

Jak zrobić pastę z gotowanego mięsa? Wystarczy sprawdzić ten łatwy przepis. Pyszne i aromatyczne smarowidło z gotowanej wieprzowiny to pomysł na urozmaicenie menu. Tajemnicą jego smaku jest kilka nieoczywistych składników. Przygotowanie pasty mięsnej nie jest skomplikowane, ale dobrze jest mieć nieco więcej czasu. Zobaczcie, jak zrobić domową pastę mięsną do chleba.

Z czego zrobić pastę do chleba?

Pyszne mięsne smarowidło do chleba przyrządza się z kilku składników, które są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Można je kupić w większych sklepach i na bazarkach. Głównym składnikiem tej mięsnej pasty do chleba jest wieprzowina. Wykorzystuje się boczek oraz karkówkę lub łopatkę. Mięso powinno być dobrej jakości i jak najświeższe. Do wieprzowiny dołączyły inne produkty, które świetnie się komponują i tworzą tę smakowitą pastę do smarowania.

Przyrządzenie domowej pasty mięsnej do chleba należy rozpocząć od przygotowania składników. Na liście potrzebnych produktów znalazły się więc takie składniki jak:

  • wieprzowina – karkówka lub łopatka oraz boczek
  • smalec
  • białe wino
  • ocet jabłkowy
  • cebula
  • czosnek
  • przyprawy – sól, czarny pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, goździki i szczypta cukru

Jak zrobić pastę mięsną?

Przepis na mięsne smarowidło do chleba nie jest skomplikowany. Warto jednak zarezerwować sobie więcej czasu, ponieważ przygotowanie jest dość czasochłonne. Mięso powinno być miękkie i rozpadać się, dlatego czas gotowania wynosi aż cztery godziny.

Jak więc zrobić pyszną domową pastę z gotowanego mięsa? Dzięki temu, że przepis został podzielony na poszczególne kroki, przygotowanie jest łatwe i przebiega bez zbędnych komplikacji.

  • 1. krok – gotowanie wieprzowiny ze smalcem i przyprawami przez 2 godziny
  • 2. krok – usunięcie przypraw, cebuli oraz czosnku i gotowanie wieprzowiny w białym winie z octem przez 2 godziny
  • 3. krok – rozdrobnienie mięsa i przełożenie do słoików

Jak podawać pastę mięsną?

Aromatyczna i pełna smaku pasta z gotowanego mięsa to propozycja na śniadanie lub kolację. Świetnie smakuje z chlebem na zakwasie, bułkami z ziarnami czy chrupiącym pieczywem tostowym. Smarowidło można podać na imprezie lub jako przystawkę przez rodzinnym obiadem czy kolacją z przyjaciółmi. Gotową pastę mięsną należy przełożyć do czystych i osuszonych słoików. Najlepiej przechowywać ją w lodówce.

SKŁADNIKI

  • 750 g łopatki wieprzowej lub karkówki
  • 450 g surowego boczku
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 200 g smalcu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ziarna jałowca
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wieprzowinę i boczek pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka.
  • Dodać smalec, całą cebulę i ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, goździki, czarny pieprz w ziarnach i cukier. Wlać wodę, tak aby składniki znajdowały się pod jej powierzchnią.
  • Zagotować i za pomocą łyżki cedzakowej usunąć szumy. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu około 2 godzin.
  • Usunąć wszystkie przyprawy oraz cebulę i czosnek. Wlać wino i ocet. Gotować pod przykryciem około 2 godzin, aż mięso stanie się miękkie i zacznie się rozpadać, a płyn odparuje.
  • Ugotowane mięso rozdzielić widelcem i przełożyć do czystych i suchych słoików. Uzupełnić tłuszczem, który powstał w czasie gotowania. Słoiki zakręcić i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
  • Podawać z chlebem i jako przekąskę.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej