Wieprzowina - jakie witaminy zawiera mięso wieprzowe?

2019-01-07 14:31 Dagmara Kijanowska
wieprzowina-jakie-witaminy.jpg
Autor: Shutterstock Mięso wieprzowe to bogate źródło składników pokarmowych, w tym witamin z grupy B.

Jedzenie wieprzowiny często uważane jest za niezdrowe, bo może być przyczyną kłopotów z wysokim cholesterolem. Jednak wieprzowina się zmieniła. Dobrej jakości mięso wieprzowe ma mało tłuszczu, ale za to dużo białka, składników mineralnych i witamin.

Wieprzowina jest doskonałym źródłem witaminy B1. Jest jej tam więcej niż w innych rodzajach mięsa. Witamina B1 jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcje układu nerwowego. Potrzebujemy jej więcej w sytuacjach stresowych, okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych. O dostarczanie tej witaminy organizmowi powinni zadbać szczególnie palacze oraz osoby, którym zdarza się spożyć alkohol w nadmiarze.

Zobacz także: Wieprzowina: jakie części wieprzowiny są sprzedawane, do czego się nadają?

Wieprzowina jest bogata także w witaminę B6, a najwięcej jest jej w karkówce. Ta witamina odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi, pracę mięśni i serca, a także wspomaga działanie układu nerwowego - jak wszystkie witaminy z grupy B.

Polecamy:  Karkówka pieczona w soli: wędlina na zimno lub danie mięsne na ciepło [WIDEO]

Jedząc wieprzowinę, dostarczamy do organizmu także witaminę PP, która obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom serca. Tak, tak, o ile nie jemy smalcu i słoniny, tylko pełnowartościowe mięso wieprzowe, nie powinniśmy się obawiać o wzrost poziomu cholesterolu, a raczej przypuszczać, że ten poziom obniżymy!

Spróbuj również: Schab pieczony w rękawie - domowa wędlina [WIDEO] 

W wieprzowinie jest też dość sporo witaminy E. Zwana jest witaminą młodości, bo powstrzymuje procesy starzenia się. Najwięcej witaminy E znajdziemy w boczku. Witamina E, jako rozpuszczalna w tłuszczach, może być nam dostarczona tylko wraz z nimi. Jednak boczek warto jeść z umiarem, witaminę E znajdziemy bowiem również w innych tłuszczach.

Polecamy: Najlepszy przepis na panierowane kotlety schabowe [WIDEO]

Wieprzowina jest dobrym źródłem witamin D i K, które są istotnym elementem diety zwłaszcza w okresie rozwoju i wzrostu. Ich niedobór może spowodować krzywicę i wady postawy.

Proponujemy: Schab w sosie własnym na rodzinny obiad

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE