W tradycyjnej kuchni polskiej, panierowane kotlety schabowe smaży się na smalcu. Ze względu jednak na zalecane przez lekarzy ograniczenie tłuszczy zwierzęcych, od lat 80. XX w. zaczęto stosować olej rzepakowy bezerukowy.
Najlepsze kotlety schabowe panierowane: przepis na schabowego krok po kroku [WIDEO]
![Najlepsze kotlety schabowe panierowane: przepis na schabowego krok po kroku [WIDEO]](https://cdn28.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/shutterstock_439331932.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kotlety schabowe to jedno z najlepszych i najprostszych dań obiadowych.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Schabowe kotlety panierowane i smażone to klasyka polskiej kuchni. Kotlety ze schabu uwielbiamy wszyscy. Najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego
Składniki
50 dag schabu bez kości pokrojonego na kotlety
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz
1 jajko
pół szklanki mąki
pół szklanki tartej bułki
olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem i majerankiem.
Jajko rozmącić z odrobiną soli i 2 łyżkami wody.
Kotlety maczamy w mące, następnie w jajku i w tartej bułce.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Kotlety kładziemy na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Podajemy razem z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
