Chrupiące bułki z ziarnami. Sekretem ich smaku jest czas wyrastania
Dieta wegetariańska
Jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście domowych bułek z ziarnami, czas to zmienić. Z tym łatwym i sprawdzonym przepisem zrobicie pyszne i chrupiące bułeczki. Lista składników jest krótka, a przygotowanie dość szybkie. Sekretem ich smaku jest czas wyrastania ciasta drożdżowego. Zobaczcie, jak zrobić pyszne domowe bułki z ziarnami.
Z czego zrobić bułki z ziarnami?
Lista składników, które potrzebne są do upieczenia pysznych domowych bułeczek z dodatkiem ziaren, nie jest długa. Wszystkie produkty są łatwo dostępne w większych i mniejszych sklepach. Z podanych w przepisie proporcji wychodzi osiem smakowitych bułeczek wzbogaconych mieszanką ziaren.
Do zrobienia bułek z ziarnami potrzebne są takie produkty jak:
- mąka pszenna
- mąka pełnoziarnista
- drożdże
- sól
- woda
- ziarna – pestki słonecznika, dyni i czarnuszka
Jak zrobić bułki z ziarnami?
Przepis na chrupiące bułeczki z ziarnami nie jest trudny. Postępując według tego sprawdzonego przepisu krok po kroku, domowe pieczywo uda się na medal. Przygotowanie ciasta trwa kilka minut, ale powinno wyrastać aż 48 godzin w lodówce. To właśnie dzięki długiemu wyrastaniu w niskiej temperaturze bułeczki są tak dobre. Ich wierzch jest chrupiący, a środek miękki.
Przepis na bułki z ziarnami został podzielony na poszczególne czynności:
- 1. krok – przygotowanie ciasta drożdżowego na bułki
- 2. krok – wyrastanie ciasta w lodówce przez 48 godzin
- 3. krok – uformowanie bułek i obtoczenie ich w ziarnach
- 4. krok – upieczenie bułek w piekarniku
Jakie ziarna do bułek?
W tym przepisie na pyszne bułeczki wykorzystuje się trzy rodzaje ziaren. Są to pestki dyni i słonecznika oraz czarnuszka. Sprawdzi się także biały lub czarny sezam oraz płatki owsiane. Bułeczki można wzbogacić siemieniem lnianym lub nasionami chia.
SKŁADNIKI
- 370 g wody⠀
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 12 g świeżych drożdży
- 10 g soli
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka czarnuszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wlać 4 łyżki wody i wymieszać, rozcierając.
- Obie mąki i sól przesypać do miski. Dodać zaczyn drożdżowy i wlać pozostałą wodę. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 48 godzin.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypaną mąką i krótko wyrabiać. Uformować wałek i podzielić go na 8 równych części. Z każdej z nich uformować okrągłą lub podłużną bułkę i obtoczyć w wymieszanych pestkach dyni, słonecznika i czarnuszce.
- Piekarnik rozgrzać do 250 stopni C razem z blachą do pieczenia.
- Bułki ostrożnie przełożyć na gorącą blachę, skropić je wodą i wstawić do piekarnika. Piec około 12 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 230 stopni C i piec około 10 minut, aż zaczną się rumienić.
- Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.