Chrupiące bułki z ziarnami. Sekretem ich smaku jest czas wyrastania

bułki z ziarnami
Autor: Shutterstock Bułki z ziarnami na drożdżach są pyszne, chrupiące i idealne na śniadanie.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście domowych bułek z ziarnami, czas to zmienić. Z tym łatwym i sprawdzonym przepisem zrobicie pyszne i chrupiące bułeczki. Lista składników jest krótka, a przygotowanie dość szybkie. Sekretem ich smaku jest czas wyrastania ciasta drożdżowego. Zobaczcie, jak zrobić pyszne domowe bułki z ziarnami.

Z czego zrobić bułki z ziarnami?

Lista składników, które potrzebne są do upieczenia pysznych domowych bułeczek z dodatkiem ziaren, nie jest długa. Wszystkie produkty są łatwo dostępne w większych i mniejszych sklepach. Z podanych w przepisie proporcji wychodzi osiem smakowitych bułeczek wzbogaconych mieszanką ziaren.

Do zrobienia bułek z ziarnami potrzebne są takie produkty jak:

Jak zrobić bułki z ziarnami?

Przepis na chrupiące bułeczki z ziarnami nie jest trudny. Postępując według tego sprawdzonego przepisu krok po kroku, domowe pieczywo uda się na medal. Przygotowanie ciasta trwa kilka minut, ale powinno wyrastać aż 48 godzin w lodówce. To właśnie dzięki długiemu wyrastaniu w niskiej temperaturze bułeczki są tak dobre. Ich wierzch jest chrupiący, a środek miękki.

Przepis na bułki z ziarnami został podzielony na poszczególne czynności:

  • 1. krok – przygotowanie ciasta drożdżowego na bułki
  • 2. krok – wyrastanie ciasta w lodówce przez 48 godzin
  • 3. krok – uformowanie bułek i obtoczenie ich w ziarnach
  • 4. krok – upieczenie bułek w piekarniku

Jakie ziarna do bułek?

W tym przepisie na pyszne bułeczki wykorzystuje się trzy rodzaje ziaren. Są to pestki dyni i słonecznika oraz czarnuszka. Sprawdzi się także biały lub czarny sezam oraz płatki owsiane. Bułeczki można wzbogacić siemieniem lnianym lub nasionami chia.

SKŁADNIKI

  • 370 g wody⠀
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 12 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka czarnuszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wlać 4 łyżki wody i wymieszać, rozcierając.
  • Obie mąki i sól przesypać do miski. Dodać zaczyn drożdżowy i wlać pozostałą wodę. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 48 godzin.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypaną mąką i krótko wyrabiać. Uformować wałek i podzielić go na 8 równych części. Z każdej z nich uformować okrągłą lub podłużną bułkę i obtoczyć w wymieszanych pestkach dyni, słonecznika i czarnuszce.
  • Piekarnik rozgrzać do 250 stopni C razem z blachą do pieczenia.
  • Bułki ostrożnie przełożyć na gorącą blachę, skropić je wodą i wstawić do piekarnika. Piec około 12 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 230 stopni C i piec około 10 minut, aż zaczną się rumienić.
  • Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
więcej