Przekąski z ciasta filo. Pyszne, chrupiące i wypełnione obłędnym farszem
Co zrobić z ciasta filo? Odpowiedzią na to pytanie jest prosty przepis, w którym ciasto filo zagrało główną rolę. Pyszne małe przekąski po brzegi wypełnione aromatycznym farszem to pomysł na małe co nieco na imprezę sylwestrową i zbliżający się karnawał. Jak zrobić przekąski z ciasta filo? Poznajcie łatwy i szybki przepis na obłędne przekąski z ciasta filo.
Czym można nadziać ciasto filo?
W tym łatwym przepisie przekąski z ciasta filo wypełnione są smakowitym farszem. Do jego przygotowania wykorzystuje się proste składniki, które są łatwo dostępne, a część z nich zawsze jest w domu. Nadzienie do ciasta filo przyrządza się z mięsa, warzyw i innych dodatków, które podkręcają smak dania. W tym przepisie do farszu można wykorzystać resztki pieczonych mięs lub wędlin, które zostały po świętach Bożego Narodzenia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje i powstanie obłędna przekąska w duchu filozofii zero waste.
Co jeszcze jest potrzebne do przygotowania przekąsek z ciasta filo? Oprócz resztek pieczonych mięs czy wędlin oraz gotowego ciasta filo na liście składników znalazła się świeża bazylia, orzechy włoskie, jogurt grecki, suszone pomidory w oleju, parmezan, otarta skórka z cytryny i przyprawy.
Jak zrobić przekąski z ciasta filo?
Tę faszerowaną pysznym nadzieniem przekąskę z ciasta filo robi się łatwo i dość szybko. Przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 15 minut. Pieczenie trwa niecały kwadrans. Przepis na przekąski z ciasta filo został podzielony na poszczególne kroki. Postępując według nich, obłędne kąski udadzą się już za pierwszym razem i będą smakować każdemu.
Jak więc robi się przekąski z farszem z ciasta filo?
- 1. krok – przygotowanie farszu z pieczonego mięsa, orzechów, bazylii, jogurtu, parmezanu, skórki cytrynowej i przypawa
- 2. krok – pokrojenie ciasta filo na równe prostokąty
- 3. krok – nafaszerowanie ciasta filo i zwinięcie go
- 4. krok – upieczenie przekąsek w piekarniku
Jak podawać przekąski z ciasta filo?
Wypełnione pysznym i aromatycznym farszem przekąski z ciasta filo to pomysł na doskonałe danie na każdą okazję. Sprawdzą się w czasie sylwestra, karnawału i zwykłej domówki. Na pewno zachwycą smakiem każdego gościa. Smakują jako przystawka przed obiadem.
Przekąski z ciasta filo faszerowane pieczonym mięsem i dodatkami najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Warto podać do nich sos czosnkowy lub ziołowy. Sprawdzi się też guacamole lub jogurtowy dip.
SKŁADNIKI
- 4 arkusze ciasta filo
- 100 g pieczonego mięsa lub resztek wędlin
- 85 g jogurtu greckiego
- 25 g suszonych pomidorów w oleju
- 10 g świeżych liści bazylii
- 10 g orzechów włoskich
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
dodatkowo:- 1 roztrzepane jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bazylię i orzechy włoskie zmielić. Przełożyć do miseczki.
- Dodać posiekane suszone pomidory, drobno posiekane pieczone mięso lub wędliny, jogurt, skórkę z cytryny i parmezan. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Dokładnie wymieszać.
- Złożyć po dwa arkusze ciasta filo. Pokroić je na 6 prostokątów, uzyskując 12 kawałków ciasta.
Na środku każdego prostokąta nałożyć porcję farszu, pozostawiając około 2 cm marginesu z obu krótszych stron. Brzegi zlepić za pomocą jajka, a końce zacisnąć. Posmarować roztrzepanym jajkiem. - Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Piec około 12 minut, aż ciasto filo nabierze złotego koloru.
- Podawać jako przekąskę na imprezie sylwestrowej lub w czasie karnawału i nie tylko.