Co zrobić z pieczonych mięs i wędlin po świętach? [SPRAWDZONE RADY+GALERIA]

2025-04-15 14:59

Wędliny, kiełbasa i rożne pieczone mięsa, które zostaną po świętach, nie muszą się zmarnować. Mało kto wie, że można przyrządzić z nich wyborne dania. Co zrobić z wędliną i mięsem po świętach? Oto nasze podpowiedzi, jak zagospodarować nadwyżki mięs i wędlin po świątecznym ucztowaniu.

co zrobić z pieczonych mięs i wędlin po świętach
Autor: Shutterstock Jak wykorzystać mięsa i wędliny po świętach? Poznaj nasze propozycje na pyszne domowe dania..

Spis treści

  1. Świąteczne resztki mięs i wędlin - co z nimi zrobić?
  2. Co zrobić z wędlinami i mięsami, który zostały po świętach?

Świąteczne resztki mięs i wędlin - co z nimi zrobić?

Święta to czas spędzony w rodzinnym gronie przy suto zastawionym stole. Kiedy czas biesiadowania się skończy, lodówka pęka w szwach. Niestety większość świątecznego jedzenia może w końcu trafić do kosza z odpadami mieszanymi. Marnują się przede wszystkim pieczone mięsa i wędliny. Wcale nie musi tak być. Ze świątecznych pyszności można wyczarować obłędne potrawy.

Co zrobić z wędlinami i mięsami, który zostały po świętach?

Z resztek pieczonych mięs i wędlin świątecznych można przygotować chociażby pyszny quiche, czyli słoną odmianę tarty. Z mąki, masła i żółtka, zaprawionego wodą, olejem i odrobiną przypraw, wyrabia się ciasto i chłodzi przez godzinę w lodówce. Po tym czasie należy je rozwałkować i ukłożyć na formie do tarty. Następnie należy je nakłuć wykałaczką w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.

W tym czasie śmietanę miesza się z jajkami, solą, pieprzem i papryką. Na podpieczonym spodzie układa się drobno pokrojone świąteczne resztki i zalewa się jajeczno-śmietanową masą. Po kwadransie pyszne danie w stylu zero waste jest gotowe. .

Wędliny ze świąt można pokroić też na małe kawałki i wrzucić do pysznego lecza lub fasolki po bretońsku. Większe plastry idealnie nadają się do pizzy lub bagietek zapiekanych z mięsem i serem, a także do przygotowania kanapek jak na przykład:

Na pokrojone w kostce kiełbasie tradycyjnej lub białej można usmażyć pyszną jajecznicę na śniadanie albo przyrządzić pyszną sałatkę.

Ugotowany ryż lub makaron można zapiec z drobnymi kawałkami wędliny i gotowanymi warzywami – pod serem lub beszamelem. To smaczny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny.

Zobacz galerię z przepisami na pyszne i aromatyczne zapiekanki makaronowe, do których można dodać resztki świątecznych wędlin i pieczonych mięs.

Jak bezpiecznie odgrzać resztki jedzenia? Oto kilka wskazówek, które warto znać
Jemy co chcemy
Kanapka z pastrami
Beszamel SE Google News