Quiche z boczkiem i cebulą - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Bliskie są ci smaki kuchni francuskiej? Oto sprawdzony przepis na quiche z boczkiem i cebulą. To rodzaj tarty, której podstawą jest kruche ciasto i wypełnienie z dodatkiem jajek i śmietany. Przed Tobą lista składników niezbędnych do przygotowania farszu i kruchego ciasta brisée.
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 100 g masła
- 200 g mąki
- 70 ml zimnej wody
- FARSZ:
- 100 g masła
- 1 mała cebula
- 40 ml wina o wysokiej kwasowości
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g wędzonego boczku200 ml świeżej śmietany
- 100 g startego parmezanu
- szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
- 2 jajka
- 1 żółtko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto. Pokroić masło w drobną kosteczkę. Mąkę wysypać na stolnicy, dodać kawałeczki masła i stopniowo dolewać wodę szybko i energicznie ugniatając ciasto.
- Gotowe ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 40 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą foremkę do tarty, wcześniej posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub mąką. Ciasto poprzebijać widelcem, położyć na spód folię albo papier do pieczenia i wysypać fasolę, aby ciasto nie urosło.
- Piec 10 minut w 180 stopniach.
- Farsz. Boczek pokroić w drobną kosteczkę, a cebulę w cienkie talarki. Na patelni rozgrzać masło z oliwą z oliwek, najpierw przysmażyć cebulę, a następnie dodać boczek, polać winem i smażyć przez około 5 minut.
- Do miseczki wbić jajka i żółtko, wlać śmietanę i zamieszać. Do tego dodać parmezan, podsmażony boczek z cebulą, sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej – wymieszać wszystko razem.
- Tak przygotowany farsz wlać do okrągłej blaszki pokrytej ciastem brisée i piec przez około 25 minut w temperaturze 180-200 stopni.