Jajecznica na obiad? Przepis na sycącą jajecznicę z kiełbasą
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Jesteś głodny jak wilk, nie jadłeś obiadu, a w lodówce nie ma nic poza kilkoma jajkami, kawałkiem kiełbasy i pomidorem niekoniecznie pierwszej świeżości? To znaczy, że masz składniki na pyszne "męskie" danie - sycącą jajecznicę.
SKŁADNIKI
- 6-8 jaj
- pęto tłustawej kiełbasy plus boczek (jeśli nie masz boczku pod ręką, może być sama kiełbasa)
- 1 średnia cebula,
- 1 duży lub dwa mniejsze pomidory
- ząbek czosnku (jeśli nie lubisz czosnku, oczywiście nie musisz go dodawać)
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- ostra i słodka papryka
- trochę tłuszczu do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zanim weźmiesz się do smażenia jajecznicy, pokrój kiełbasę, boczek, cebulę, pomidory i szczypior.
- Kiełbasę i boczek wrzuć na patelnię z odrobiną tłuszczu, np. oliwy i rozgniecionym ząbkiem czosnku.
- Gdy kiełbasa i boczek będą już prawie dobre, czyli takie jak lubisz, dorzuć pokrojoną w kostkę lub cienkie piórka cebulę.
- Gdy cebula się zezłoci, dodaj jajka i wszystko wymieszaj.
- Gdy jajka się lekko zetną, dodaj pokrojone w kostkę pomidory.
- Całość dopraw solą, pieprzem i papryką słodką i ostrą, a na koniec, już po zdjęciu z ognia, posyp dużą ilością szczypioru.