Kanapka klubowa z pieczonym indykiem
Przepis na kanapkę klubową z pieczonym indykiem i mnóstwem dodatków, które zazwyczaj mamy w domu przyda się, gdy po uroczystym, np. świątecznym obiedzie, w lodówce mamy resztki pieczonego indyka. Pieczony indyk zasługuje na drugą szansą - warto wykorzystać zdrowe mięso w innej formie.
Kanapka klubowa (słynny amerykański Club Sandwich) z pieczonym indykiem to dobry pomysł na wykorzystanie mięsa, które pozostało po świętach. Często nie chcemy trzeci czy czwarty dzień jeść tego samego obiadu. A kanapkę na ciepło zjemy chętnie po powrocie z pracy i ze szkoły. Możemy też ją przygotować i zabrać ze sobą na lunch w pracy. W kanapce można umieścić zdrowe warzywa, w tym pyszne awokado. Jeśli dbamy o linię, użyjmy niewielkiej ilości majonezu, tak jak masła. Zadbajmy też o dokładne wypieczenie lub wysmażenie bekonu, a później odsączenie go na papierowym ręczniku. Kanapka klubowa z pieczonym indykiem na ciepło jest na tyle sycąca, że śmiało możemy zrezygnować z frytek, które są obowiązkowym dodatkiem w wersji oryginalnej.
SKŁADNIKI
- mięso z pieczonego indyka, najlepiej z piersi
- 3 kromki pieczywa tostowego (pełnoziarnistego lub pszennego)
- liść (duży) sałaty masłowej lub rzymskiej
- 2 plastry ciepłego, chrupiącego bekonu
- 3-4 plastry awokado
- łyżka majonezu
- 2-3 plastry pomidora
- 4 plastry świeżego ogórka
- garść frytek - opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tostujemy 3 kromki pieczywa
- Kroimy w cienki plastry pierś (lub inny fragment mięsa) pieczonego indyka i podgrzewamy
- Ciepłe kromki pieczywa smarujemy majonezem (warstwa zależy od naszych upodobań.
- Na pierwszej kromce układamy warstwowo plastry pomidorów, sałatę i ogórki.
- Przykrywamy ją drugą kromką, posmarowaną majonezem, na niej układamy liść sałaty, pieczonego indyka, awokado i chrupiący bekon. Przykrywamy trzecią kromką pieczywa tostowego.
- Całą kanapkę klubową z pieczonym indykiem spinamy w 4 narożnikach wykałaczkami, delikatnie (!) całość ugniatamy i kroimy na cztery części wzdłuż przekątnych.
- Gotowe, chrupiące kanapki klubowe z pieczonym indykiem na ciepło układamy obok siebie lub „na krzyż” na talerzu. Jeśli mamy ochotę dodajemy frytki i zjadamy z przyjemnością.