Kanapka klubowa z pieczonym indykiem

2021-03-29
Kanapka klubowa z pieczonym indykiem
Autor: thinkstockphotos.com Pieczonego indyka, który został po świątecznym obiedzie możemy wykorzystać do przygotowania kanapki klubowej - podawanej na ciepło, z dużą ilością warzyw
łatwy
15 min
4

Przepis na kanapkę klubową z pieczonym indykiem i mnóstwem dodatków, które zazwyczaj mamy w domu przyda się, gdy po uroczystym, np. świątecznym obiedzie, w lodówce mamy resztki pieczonego indyka. Pieczony indyk zasługuje na drugą szansą - warto wykorzystać zdrowe mięso w innej formie.





Kanapka klubowa (słynny amerykański Club Sandwich) z pieczonym indykiem to dobry pomysł na wykorzystanie mięsa, które pozostało po świętach. Często nie chcemy trzeci czy czwarty dzień jeść tego samego obiadu. A kanapkę na ciepło zjemy chętnie po powrocie z pracy i ze szkoły. Możemy też ją przygotować i zabrać ze sobą na lunch w pracy. W kanapce można umieścić zdrowe warzywa, w tym pyszne awokado. Jeśli dbamy o linię, użyjmy niewielkiej ilości majonezu, tak jak masła.  Zadbajmy też o dokładne wypieczenie lub wysmażenie bekonu, a później odsączenie go na papierowym ręczniku. Kanapka klubowa z pieczonym indykiem na ciepło jest na tyle sycąca, że śmiało możemy zrezygnować z frytek, które są obowiązkowym dodatkiem w wersji oryginalnej.

SKŁADNIKI

  • mięso z pieczonego indyka, najlepiej z piersi
  • 3 kromki pieczywa tostowego (pełnoziarnistego lub pszennego)
  • liść (duży) sałaty masłowej lub rzymskiej
  • 2 plastry ciepłego, chrupiącego bekonu
  • 3-4 plastry awokado
  • łyżka majonezu
  • 2-3 plastry pomidora
  • 4 plastry świeżego ogórka
  • garść frytek - opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tostujemy 3 kromki pieczywa
  • Kroimy w cienki plastry pierś (lub inny fragment mięsa) pieczonego indyka i podgrzewamy
  • Ciepłe kromki pieczywa smarujemy majonezem (warstwa zależy od naszych upodobań.
  • Na  pierwszej kromce układamy warstwowo plastry pomidorów, sałatę i ogórki.
  • Przykrywamy ją drugą kromką, posmarowaną majonezem, na niej układamy liść sałaty, pieczonego indyka, awokado i chrupiący bekon. Przykrywamy trzecią kromką pieczywa tostowego.
  • Całą kanapkę klubową z pieczonym indykiem spinamy w  4 narożnikach wykałaczkami, delikatnie (!) całość ugniatamy i kroimy na cztery części wzdłuż przekątnych.
  • Gotowe, chrupiące kanapki klubowe z pieczonym indykiem na ciepło układamy obok siebie lub „na krzyż” na talerzu. Jeśli mamy ochotę dodajemy frytki i zjadamy z przyjemnością.