Sałatka z resztek - dawka zdrowia w stylu zero waste

2020-04-18
Sałatka z resztek - dawka zdrowia w stylu zero waste
Autor: Shutterstock Sałatka z resztek to pomysł na wykorzystanie wielu składników w niewielkich ilościach.
łatwy
15 min
4

Sałatka z resztek - idealne danie na poniedziałkowy lunch. Została ci paczka sałaty, mały bakłażan i pieczone mięso? Dodaj pomidory, paprykę i cebulę, a także ser, a także przyprawy. Otrzymasz przepyszną i zdrową sałatę  - idealną na lunch lub kolację.

Składniki

1 paczka mieszanej sałaty

1 bakłażan, ok. 250 g

2 łyżki oleju

1 pomidor

½ czerwonej papryki

kilka krążków białej cebuli

200 g smażonego lub pieczonego mięsa

5 kulek mozzarelli

1 łyżka prażonych orzechów

2 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki białego octu balsamicznego

½ łyżeczki suszonych prowansalskich ziół

¼ łyżeczki granulowanego czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Sałatę opłucz, osusz i ułóż na talerzu.

Pokrój bakłażana na plasterki, posól i odstaw na 15 minut. Następnie usmaż na oleju.

Pokrój mięso na kawałki i wraz z bakłażanami, pokrojonymi pomidorami i papryką ułóż na sałacie.

Kulki mozzarelli przekrój na pół, dodaj do sałaty i posyp prażonymi orzechami.

Wlej oliwę, sok z cytryny i ocet balsamiczny do małego słoiczka. Dodaj przyprawy i odrobinę soli. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij. Polej sałatkę winegretem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska