Sałatka z resztek - dawka zdrowia w stylu zero waste

Sałatka z resztek - idealne danie na poniedziałkowy lunch. Została ci paczka sałaty, mały bakłażan i pieczone mięso? Dodaj pomidory, paprykę i cebulę, a także ser, a także przyprawy. Otrzymasz przepyszną i zdrową sałatę - idealną na lunch lub kolację.
1 paczka mieszanej sałaty
1 bakłażan, ok. 250 g
2 łyżki oleju
1 pomidor
½ czerwonej papryki
kilka krążków białej cebuli
200 g smażonego lub pieczonego mięsa
5 kulek mozzarelli
1 łyżka prażonych orzechów
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki białego octu balsamicznego
½ łyżeczki suszonych prowansalskich ziół
¼ łyżeczki granulowanego czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Sałatę opłucz, osusz i ułóż na talerzu.
Pokrój bakłażana na plasterki, posól i odstaw na 15 minut. Następnie usmaż na oleju.
Pokrój mięso na kawałki i wraz z bakłażanami, pokrojonymi pomidorami i papryką ułóż na sałacie.
Kulki mozzarelli przekrój na pół, dodaj do sałaty i posyp prażonymi orzechami.
Wlej oliwę, sok z cytryny i ocet balsamiczny do małego słoiczka. Dodaj przyprawy i odrobinę soli. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij. Polej sałatkę winegretem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska