Sałatka z resztek - dawka zdrowia w stylu zero waste
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sałatka z resztek - idealne danie na poniedziałkowy lunch. Została ci paczka sałaty, mały bakłażan i pieczone mięso? Dodaj pomidory, paprykę i cebulę, a także ser, a także przyprawy. Otrzymasz przepyszną i zdrową sałatę - idealną na lunch lub kolację.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 paczka mieszanej sałaty
- 1 bakłażan, ok. 250 g
- 2 łyżki oleju
- 1 pomidor
- ½ czerwonej papryki
- kilka krążków białej cebuli
- 200 g smażonego lub pieczonego mięsa
- 5 kulek mozzarelli
- 1 łyżka prażonych orzechów
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki białego octu balsamicznego
- ½ łyżeczki suszonych prowansalskich ziół
- ¼ łyżeczki granulowanego czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatę opłucz, osusz i ułóż na talerzu.
- Pokrój bakłażana na plasterki, posól i odstaw na 15 minut. Następnie usmaż na oleju.
- Pokrój mięso na kawałki i wraz z bakłażanami, pokrojonymi pomidorami i papryką ułóż na sałacie.
- Kulki mozzarelli przekrój na pół, dodaj do sałaty i posyp prażonymi orzechami.
- Wlej oliwę, sok z cytryny i ocet balsamiczny do małego słoiczka. Dodaj przyprawy i odrobinę soli. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij. Polej sałatkę winegretem.