Sałatka z resztek - dawka zdrowia w stylu zero waste

2021-03-29
Sałatka z resztek - dawka zdrowia w stylu zero waste
Autor: Shutterstock Sałatka z resztek to pomysł na wykorzystanie wielu składników w niewielkich ilościach.
łatwy
15 min
4

Sałatka z resztek - idealne danie na poniedziałkowy lunch. Została ci paczka sałaty, mały bakłażan i pieczone mięso? Dodaj pomidory, paprykę i cebulę, a także ser, a także przyprawy. Otrzymasz przepyszną i zdrową sałatę  - idealną na lunch lub kolację.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 paczka mieszanej sałaty
  • 1 bakłażan, ok. 250 g
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pomidor
  • ½ czerwonej papryki
  • kilka krążków białej cebuli
  • 200 g smażonego lub pieczonego mięsa
  • 5 kulek mozzarelli
  • 1 łyżka prażonych orzechów
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki białego octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki suszonych prowansalskich ziół
  • ¼ łyżeczki granulowanego czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatę opłucz, osusz i ułóż na talerzu.
  • Pokrój bakłażana na plasterki, posól i odstaw na 15 minut. Następnie usmaż na oleju.
  • Pokrój mięso na kawałki i wraz z bakłażanami, pokrojonymi pomidorami i papryką ułóż na sałacie.
  • Kulki mozzarelli przekrój na pół, dodaj do sałaty i posyp prażonymi orzechami.
  • Wlej oliwę, sok z cytryny i ocet balsamiczny do małego słoiczka. Dodaj przyprawy i odrobinę soli. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij. Polej sałatkę winegretem.