Przekąski na sylwestra Anny Starmach: kulki mozzarelli w cieście naleśnikowym

mozzarella w ciescie.jpg
Autor: Shutterstock Smażona mozzarella to pyszna przekąska nie tylko na sylwestrowe przyjęcia.
łatwy
30 min
4

Anna Starmach zaproponowała w Dzień Dobry TVN przekąski na sylwestra. Na domową imprezę proponuje smażone kulki mozzarelli w cieście naleśnikowym podawane z pieczonymi pomidorkami. Przepis na kulki mozzarelli w panierce jest łatwy i szybki, kulki zrobisz w 15 minut. Oto rewelacyjny pomysł jurorki "MasterChefa".

Sprawdź także: Ziemniaki faszerowane chili con carne, Krewetki po japońsku oraz Zielone masło z Cypru

Sprawdź także>>> Menu na sylwestra: szybkie finger food czy wyszukane dania na ciepło?

SKŁADNIKI

  • 10 kulek mini mozzarelli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka tymianku
  • Panierka do kulek:
  • 50 g bułki tartej
  • garść suszonych pomidorów
  • świeżo starty parmezan
  • świeży tymianek
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • Pieczone pomidory:
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidorki włóż do żaroodpornego naczynia. Obłóż nie plasterkami świeżego czosnku, posyp solą, pieprzem, tymiankiem i skrop oliwa z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15-20 minut.
  • Wymieszaj w małej miseczce mąkę z dużą szczyptą soli i pieprzu, w drugiej rozbełtaj jajko z mlekiem, a w trzeciej wymieszaj bułkę tartą z tymiankiem.
  • Odsączone z zalewy kulki mozzarelli obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
  • Smaż kulki na głębokiej patelni na mocno rozgrzanym oleju, aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.
     
    Gorącą mozzarellę podawaj wraz z upieczonymi pomidorkami.
Milena Tuzimek
więcej