Przekąski na sylwestra Anny Starmach: kulki mozzarelli w cieście naleśnikowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Anna Starmach zaproponowała w Dzień Dobry TVN przekąski na sylwestra. Na domową imprezę proponuje smażone kulki mozzarelli w cieście naleśnikowym podawane z pieczonymi pomidorkami. Przepis na kulki mozzarelli w panierce jest łatwy i szybki, kulki zrobisz w 15 minut. Oto rewelacyjny pomysł jurorki "MasterChefa".
Sprawdź także: Ziemniaki faszerowane chili con carne, Krewetki po japońsku oraz Zielone masło z Cypru
Sprawdź także>>> Menu na sylwestra: szybkie finger food czy wyszukane dania na ciepło?
SKŁADNIKI
- 10 kulek mini mozzarelli
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka tymianku
- Panierka do kulek:
- 50 g bułki tartej
- garść suszonych pomidorów
- świeżo starty parmezan
- świeży tymianek
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- Pieczone pomidory:
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- tymianek
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidorki włóż do żaroodpornego naczynia. Obłóż nie plasterkami świeżego czosnku, posyp solą, pieprzem, tymiankiem i skrop oliwa z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15-20 minut.
- Wymieszaj w małej miseczce mąkę z dużą szczyptą soli i pieprzu, w drugiej rozbełtaj jajko z mlekiem, a w trzeciej wymieszaj bułkę tartą z tymiankiem.
- Odsączone z zalewy kulki mozzarelli obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
Smaż kulki na głębokiej patelni na mocno rozgrzanym oleju, aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.
Gorącą mozzarellę podawaj wraz z upieczonymi pomidorkami.