Jak zrobić naleśniki? Przepis na idealne ciasto naleśnikowe

Jak zrobić naleśniki? Przepis na idealne ciasto naleśnikowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sprawdź, jak przygotować idealne ciasto naleśnikowe i dobrze usmażyć naleśniki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Naleśniki to danie łatwe do przyrządzenia i lubiane niemal przez wszystkich. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne. Jak zrobić takie naleśniki? Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe.

Przeczytaj też: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie, Co zrobić, by naleśniki nie przywierały i nie przypalały się?

Składniki

  • 2 szklanki mleka

  • 1 szklanka wody

  • 2 jajka

  • 2 szklanki mąki

  • 4 łyżki oleju

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować, pozostawić ciasto na 30 minut, żeby dojrzało. Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

  • Patelnię (najlepiej taką przeznaczoną do smażenia naleśników, z niskimi brzegami) rozgrzać. Posmarować cienko olejem – używając do tego silikonowego pędzelka. Można też pocierać patelnię kawałkiem słoniny nadzianym na widelec.

  • Na patelnię wylewać ciasto naleśnikowe i rozprowadzać je, poruszając patelnią okrężnymi ruchami. Naleśniki powinny być cienkie i elastyczne.

  • Obrócić naleśnik (podrzucając, co wymaga sporej wprawy, lub używając talerza czy pokrywki). Po lekkim zrumienieniu z obu stron naleśnik odkładać na talerz.

  • Po lekkim przestudzeniu naleśniki nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem. Nadziane naleśniki można ponownie podsmażyć.

Dlaczego naleśniki nie wychodzą?

Cała tajemnica prawidłowego smażenia naleśników tkwi w bardzo dobrym rozgrzaniu patelni z minimalną ilością tłuszczu. Większość wprawnych gospodyń twierdzi, że pierwszy naleśnik zazwyczaj jest nieudany, bo to próba pozwalająca ocenić stan rozgrzania patelni. Niestety trudno zgadnąć, jaka jest właściwa temperatura patelni, dopóki nie spróbujemy smażenia.Przyczyny nieudanych naleśników zazwyczaj są następujące:

  • Ciasto nie zdążyło dojrzeć i w związku z tym ma niewłaściwą konsystencję - wtedy źle się rozlewa i placki wychodzą zbyt cienkie lub zbyt grube.

  • Patelnia zbyt słabo lub zbyt mocno rozgrzana – w pierwszym przypadku naleśniki mogą być zbyt grube, w drugim zbyt cienkie i dziurawe.

Wypróbuj! Najlepsze przepisy na pyszne naleśniki znajdziesz w galerii!

Ocena: 3,4