Krewetki po japońsku: przepis na sylwestrową przekąskę

Krewetki po japońsku: przepis na sylwestrową przekąskę

Autor Zdjęcia: Sara Niedźwiecka

Krewetki po japońsku - szybka w przygotowaniu, smaczna, modna i zdrowa przekąska na zabawę sylwestrową.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Krewetki po japońsku, czyli danie z krewetek i ryżu to smaczne i łatwe do przygotowania danie na sylwestrową imprezę.

Składniki

  • 20 dag ryżu do sushi

  • ocet ryżowy

  • 2 łyżeczki cukru

  • łyżeczka soli

  • 300 g krewetek

  • sos sojowy

  • natka

  • imbir marynowany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotuj ryż zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

  • Ryż przełóż do miseczki, dopraw octem ryżowym, cukrem i solą.

  • Krewetki umyj i podsmaż na oleju.

  • Krewetki nadziej na szpikulec do szaszłyków.

  • Na salaterkę wyłóż ryż, polej go sosem sojowym i posyp natką.

  • Obok połóż krewetki oraz kawałeczki imbiru.

Ocena: 5