Prosty pasztet z mięsa z rosołu. Genialny przepis na Wielkanoc
Pasztety są znane od tysięcy lat. Wypiekano je już w czasach starożytnego Rzymu. Dziś chętnie przygotowujemy je na różne święta. Domowy pasztet z mięsa z rosołu to propozycja na Wielkanoc. Smakuje wybitnie, a jego przyrządzenie wcale nie jest takie trudne. Zobaczcie, jak zrobić pyszny i aromatyczny pasztet z mięsa z rosołu i wybierzcie ten sprawdzony przepis.
Co się dodaje do pasztetu z mięsa z rosołu?
Do upieczenia wyjątkowo dobrego domowego pasztetu potrzebne są proste składniki. Są łatwo dostępne przez cały rok. Na liście składników znalazło się mięso, warzywa i kilka dodatków, które wzbogacają smak pasztetu. Dzięki wykorzystaniu mięsa z rosołu do pasztetu nic się nie zmarnuje. Mięso rosołowe to idealny składnik pasztetu. Oprócz aromatycznej zupy powstanie także doskonała domowa przekąska na Wielkanoc i nie tylko.
Co więc jest potrzebne, aby upiec wspaniały pasztet z mięsa z rosołu na Wielkanoc? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- gotowane mięso drobiowe z rosołu bez skóry i kości
- warzywa – marchewka, pietruszka, seler, czosnek, natka pietruszki
- rosół drobiowy
- jajka
- bułka tarta
- przyprawy – sól i pieprz
Jak się robi pasztet z gotowanego mięsa z rosołu?
Przepis na domowy pasztet przyrządzony z mięsa rosołowego nie jest skomplikowany. Pasztet robi się łatwo i szybko, nie licząc gotowania mięsa i warzyw. Ci, którzy jeszcze nigdy nie robili domowego pasztetu, z tym przepisem upieką go na medal.
Jak więc przygotować doskonały pasztet z mięsa rosołowego? Wystarczy postępować według tego przepisu, który nie wymaga wielu godzin w kuchni.
- 1. krok – ugotowanie warzyw
- 2. krok – zmielenie mięsa rosołowego z warzywami i czosnkiem
- 3. krok – wymieszanie masy mięsnej z jajkami, bułką tartą, natką pietruszki i rosołem
- 4. krok – przełożenie masy mięsnej do formy o długości około 22 cm
- 5. krok – upieczenie pasztetu z mięsa z rosołu w piekarniku
Jak piec pasztet z gotowanego mięsa z rosołu?
Smakowity domowy pasztet z gotowanego mięsa rosołowego piecze się w piekarniku. Masę z mięsa z rosołu, warzyw i pozostałych składników trzeba przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C. Pyszny pasztet z mięsa z rosołu piecze się przez około 50 minut. Kiedy ten czas minie, formę należy wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Gotowy pasztet najlepiej wstawić do lodówki. Po schłodzeniu będzie się łatwiej kroił.
SKŁADNIKI
- 400 g ugotowanego mięsa drobiowego bez skóry i kości
- 200 g marchwi
- 200 g pietruszki
- 150 ml rosołu drobiowego
- 50 g selera
- 2 jajka
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek bułki tartej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa ugotować w wodzie do miękkości. Wyjąć z garnka i odstawić do ostygnięcia.
- Mięso obrać ze skóry i kości. Razem z warzywami i czosnkiem zmielić w maszynce.
- Wbić jajka i wsypać bułkę tartą oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
- Wlać bulion i dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić jednolitą masę mięsną.
- Masę mięsną przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ugnieść i wyrównać wierzch.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 50 minut.
- Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
- Podawać na Wielkanoc i inne okazje.