Prosty pasztet z mięsa z rosołu. Genialny przepis na Wielkanoc

pasztet z mięsa z rosołu
Autor: Shutterstock Pasztet z mięsa z rosołu na Wielkanoc jest wilgotny, delikatny i bardzo łatwy.
łatwy
30 min
12

Pasztety są znane od tysięcy lat. Wypiekano je już w czasach starożytnego Rzymu. Dziś chętnie przygotowujemy je na różne święta. Domowy pasztet z mięsa z rosołu to propozycja na Wielkanoc. Smakuje wybitnie, a jego przyrządzenie wcale nie jest takie trudne. Zobaczcie, jak zrobić pyszny i aromatyczny pasztet z mięsa z rosołu i wybierzcie ten sprawdzony przepis.

Co się dodaje do pasztetu z mięsa z rosołu?

Do upieczenia wyjątkowo dobrego domowego pasztetu potrzebne są proste składniki. Są łatwo dostępne przez cały rok. Na liście składników znalazło się mięso, warzywa i kilka dodatków, które wzbogacają smak pasztetu. Dzięki wykorzystaniu mięsa z rosołu do pasztetu nic się nie zmarnuje. Mięso rosołowe to idealny składnik pasztetu. Oprócz aromatycznej zupy powstanie także doskonała domowa przekąska na Wielkanoc i nie tylko.

Co więc jest potrzebne, aby upiec wspaniały pasztet z mięsa z rosołu na Wielkanoc? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • gotowane mięso drobiowe z rosołu bez skóry i kości
  • warzywa – marchewka, pietruszka, seler, czosnek, natka pietruszki
  • rosół drobiowy
  • jajka
  • bułka tarta
  • przyprawy – sól i pieprz

Jak się robi pasztet z gotowanego mięsa z rosołu?

Przepis na domowy pasztet przyrządzony z mięsa rosołowego nie jest skomplikowany. Pasztet robi się łatwo i szybko, nie licząc gotowania mięsa i warzyw. Ci, którzy jeszcze nigdy nie robili domowego pasztetu, z tym przepisem upieką go na medal.

Jak więc przygotować doskonały pasztet z mięsa rosołowego? Wystarczy postępować według tego przepisu, który nie wymaga wielu godzin w kuchni.

  • 1. krok – ugotowanie warzyw
  • 2. krok – zmielenie mięsa rosołowego z warzywami i czosnkiem
  • 3. krok – wymieszanie masy mięsnej z jajkami, bułką tartą, natką pietruszki i rosołem
  • 4. krok – przełożenie masy mięsnej do formy o długości około 22 cm
  • 5. krok – upieczenie pasztetu z mięsa z rosołu w piekarniku

Jak piec pasztet z gotowanego mięsa z rosołu?

Smakowity domowy pasztet z gotowanego mięsa rosołowego piecze się w piekarniku. Masę z mięsa z rosołu, warzyw i pozostałych składników trzeba przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C. Pyszny pasztet z mięsa z rosołu piecze się przez około 50 minut. Kiedy ten czas minie, formę należy wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Gotowy pasztet najlepiej wstawić do lodówki. Po schłodzeniu będzie się łatwiej kroił.

SKŁADNIKI

  • 400 g ugotowanego mięsa drobiowego bez skóry i kości
  • 200 g marchwi
  • 200 g pietruszki
  • 150 ml rosołu drobiowego
  • 50 g selera
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa ugotować w wodzie do miękkości. Wyjąć z garnka i odstawić do ostygnięcia.
  • Mięso obrać ze skóry i kości. Razem z warzywami i czosnkiem zmielić w maszynce.
  • Wbić jajka i wsypać bułkę tartą oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wlać bulion i dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić jednolitą masę mięsną.
  • Masę mięsną przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ugnieść i wyrównać wierzch.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 50 minut.
  • Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
  • Podawać na Wielkanoc i inne okazje.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej