Pasztet z soczewicy zielonej. Wegańska propozycja na Wielkanoc

pasztet z soczewicy zielonej
Autor: Shutterstock Pasztet z soczewicy zielonej bez mięsa jest pyszny i idealny na Wielkanoc.
łatwy
45 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pasztety nie muszą być z mięsa. Pyszny i aromatyczny pasztet można zrobić ze składników roślinnych. Najlepszym tego przykładem jest ten wegański wypiek, w którym nie ma żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Pasztet z soczewicy zielonej smakuje wybornie i jest łatwy do samodzielnego przygotowania. Przepis warto wypróbować i upiec doskonały pasztet z zielonej soczewicy na Wielkanoc.

Jaka soczewica najlepsza na pasztet?

W tym łatwym i sprawdzonym przepisie głównym składnikiem pasztetu jest zielona soczewica. O jej dobroczynnych właściwościach i walorach smakowych przekonali się już mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Soczewica jest bogata w białko, błonnik, potas, magnez, żelazo, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B, PP i K. Pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i przemianę materii. Daje uczucie sytości i zmniejsza poziom cholesterolu. Soczewica ma niski indeks glikemiczny i jest bezglutenowa.

Na sklepowych półkach dostępne są różne rodzaje soczewicy. Brązowa, czarna, czerwona czy żółta soczewica to popularny składnik potraw wegetariańskich i wegańskich. W tym przepisie główną rolę zagrała zielona soczewica, która ma delikatny smak. Świetnie sprawdzi się nie tylko w wege pasztetach. Jest także pysznym dodatkiem do past kanapkowych czy farszów do pierogów czy naleśników.

Jak zrobić pasztet z soczewicy zielonej?

Przepis na wyśmienity domowy pasztet z zielonej soczewicy nie jest skomplikowany, a do jego przygotowania wykorzystuje się tylko kilka prostych składników. Na liście znalazła się oczywiście zielona soczewica oraz kilka dodatków jak cebula, bułka tarta, olej, czosnek i przyprawy. Zrobienie masy z soczewicy zielonej na pasztet jest w miarę szybkie.

Jak więc przyrządzić pyszny wegański pasztet z dodatkiem zielonej soczewicy? Przepis został podzielony na poszczególne kroki. Dzięki temu zrobienie wielkanocnego pasztetu soczewicowego jest bardzo łatwe.

  • 1. krok – ugotowanie zielonej soczewicy
  • 2. krok – usmażenie cebuli
  • 3. krok – połączenie soczewicy z cebulą, czosnkiem i bułką tartą oraz przyprawami
  • 4. krok – zblendowanie i przełożenie masy soczewicowej do formy
  • 5. krok – upieczenie pasztetu z soczewicy zielonej w piekarniku

Jak piec pasztet z soczewicy?

Pieczenie wybornego pasztetu z soczewicy zielonej na Wielkanoc przebiega w dwóch etapach. Masę umieszczoną w formie należy przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi 45 minut. Po tym czasie zdejmuje się folię i dopieka pasztet jeszcze przez kwadrans. Kiedy upieczony pasztet ostygnie, warto wstawić go do lodówki. Po schłodzeniu łatwiej się kroi.

SKŁADNIKI

  • 400 g soczewicy zielonej
  • 1 szklanka bułki tartej + do obsypania formy
  • 3 cebule
  • 50 ml oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zieloną soczewicę ugotować do miękkości.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojone w drobną kostkę cebule, aż nabiorą złotego koloru. Patelnię zestawić z ognia.
  • Do miski przełożyć ugotowaną soczewicę, smażoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
  • Wsypać bułkę tartą i doprawić papryką, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę, a następnie zblendować niezbyt gładko.
  • Formę wysmarować olejem i obsypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę soczewicową. Wyrównać wierzch i przykryć folią aluminiową.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut. Po tym czasie usunąć folię aluminiową i dopiekać pasztet jeszcze 15 minut.
  • Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na różne okazje i jako smaczny dodatek do pieczywa.
Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej