Folia aluminiowa: do czego służy strona błyszcząca, a do czego matowa? [WIDEO]
Nie bez powodu folia aluminiowa spożywcza ma dwie różne strony: błyszczącą i matową. Każda służy do czegoś innego. Nim zapoznasz się z naszymi poradami sprawdź się w quizie: Czy wiesz jak prawidłowo używać folii aluminiowej?
Spis treści
- Błyszcząca strona folii aluminiowej: jakie ma właściwości?
- Matowa strona folii aluminiowej: do czego służy?
- Folia aluminiowa: jak jej używać?
- ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, jak prawidłowo używać folii aluminiowej!
- Praktyczne zastosowanie folii aluminiowej
Błyszcząca strona folii aluminiowej: jakie ma właściwości?
Błyszcząca strona lepiej zatrzymuje ciepło. Gdy chcemy, aby potrawa nie wystygła zbyt szybko, wówczas owijamy ją w ten sposób, by błyszcząca strona była od środka, a matowa na zewnątrz. Tak samo postępujemy, gdy chcemy coś upiec w piekarniku. Również przykrywamy lub owijamy potrawę błyszczącą stroną.
Matowa strona folii aluminiowej: do czego służy?
Jeśli chcemy, by potrawa, np. kanapka, jak najdłużej zachowała świeżość, wówczas owijamy ją w taki sposób, by matowa strona folii aluminiowej była od środka. Wówczas nawet w gorące dni potrawa nie nagrzeje się i nie zepsuje.
Folia aluminiowa nie przepuszcza powietrza, światła, wody, dlatego świetnie nadaje się do pakowania żywności. Produkty dłużej zatrzymują smak i aromat i nie przejmują innych zapachów z lodówki.
Folia aluminiowa: jak jej używać?
Pamiętaj - folii aluminiowej nie wolno używać w kuchence mikrofalowej. Nie przykrywamy nią też metalowych misek, ponieważ uaktywniają się związki chemiczne, pod wpływem których żywność nabiera metalicznego smaku.
Bądź na bieżąco przepisami, poradami i tipami na FBbeszamel.pl
ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, jak prawidłowo używać folii aluminiowej!
Praktyczne zastosowanie folii aluminiowej
Folię aluminiową używamy do 1910 roku, kiedy to szwajcarska firma „Dr. Laubert, Naher & Cie. Emmishofen” z Kreuzlingen po raz pierwszy wypuściła na rynek cienkie arkusze aluminium. Jednak dopiero w latach 20. XX w. dzięki Richard S. Reynolds upowszechniło się jej użycie. Przez lata z dobrodziejstw folii aluminiowej korzystali producenci czekoladek i słodyczy, wykorzystując ją do pakowania. W latach 60. XX w. zaczęto w Stanach Zjednoczonych wykorzystywać folię aluminiową w kuchni. I tak już pozostało do dzisiaj.
Oto kilka wypróbowanych przepisów z wykorzystaniem folii aluminiowej.
Ryba w dzwonkach pieczona w folii aluminiowej z warzywami
Pstrąg grillowany w folii z koprem włoskim i migdałami
Ziemniaki pieczone w folii aluminiowej z kremem serowym: pomysł na jesienny obiad
Ziemniaki z masłem czosnkowym pieczone w folii aluminiowej na grillu