Wegański pasztet grzybowy. Pyszny, roślinny i gotowy w 15 minut
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszny i aromatyczny pasztet grzybowy to superdodatek do chleba. Jest łatwy do zrobienia, a na liście składników znajduje się tylko pięć składników plus trzy przyprawy. Przygotowanie trwa zaledwie kwadrans i można go jeść od razu. Poznajcie sprawdzony i ekspresowy przepis na obłędny wegański pasztet grzybowy.
Wegański pasztet grzybowy – składniki
Do zrobienia domowego pasztetu z grzybów leśnych potrzebne są proste składniki, które bez problemu oferują mniejsze i większe sklepy spożywcze. Głównym składnikiem są świeże grzyby leśne, ale pasztet można zrobić z grzybów mrożonych lub suszonych. Poza grzybami do przygotowania pysznego pasztetu potrzebne jest wędzone tofu, cebula, czosnek, oliwa z oliwek oraz przyprawy. Smak wege pasztetu grzybowego podkręca suszony majeranek, sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz.
Czy grzyby do pasztetu trzeba gotować?
W tym prostym i szybkim przepisie na pasztet w wersji wegańskiej grzybów leśnych nie trzeba gotować. Razem z cebulą smaży się je na patelni na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia składniki doprawia się aromatycznymi przyprawami, które idealnie komponują się z grzybami leśnymi.
Jak zrobić wegański pasztet grzybowy?
Pyszny smak i nieskomplikowane przygotowanie to największe zalety grzybowego pasztetu bez mięsa. Robi się go w kilku łatwych i szybkich krokach. Jak więc zrobić pyszny wege pasztet z grzybami leśnymi? Przygotowanie można podzielić na kilka etapów:
- 1. etap – usmażenie i doprawienie grzybów z cebulą i czosnkiem
- 2. etap – zmiksowanie usmażonych grzybów z tofu
- 3. etap – przełożenie pasztetu do słoika
Jak podawać wegański pasztet grzybowy?
Pasztet grzybowy ze składników roślinnych jest pyszny, a aromat zachwyca. To nie lada gratka nie tylko dla fanów grzybów i wegan, którzy nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego. Nawet mięsożercy będą pod wielkim wrażeniem jego smaku i aromatu. Z czym go podawać?
Wegański pasztet grzybowy pysznie smakuje jako smarowidło do pieczywa. Można posmarować nim chleb, bułki czy chrupiące tosty. To również pomysł na przekąskę. Jego smak doskonale łączy się z warzywami pokrojonymi w słupki. Wege pasztet z grzybów leśnych można też zaserwować jako jedno z dań na imprezie. Podany w towarzystwie nachosów lub krakersów stanie się gwiazdą wieczoru.
SKŁADNIKI
- 250 g grzybów leśnych
- 1 kostka wędzonego tofu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone grzyby i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plasterki.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać grzyby i smażyć, aż staną się aromatyczne, a woda odparuje. Pod koniec smażenia doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
- Grzyby z cebulą przełożyć do blendera. Dodać pokruszone tofu i zmiksować na gładką pastę.
- Pasztet przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
- Podawać z ulubionym pieczywem.