Wegański pasztet grzybowy. Pyszny, roślinny i gotowy w 15 minut

wegański pasztet grzybowy
Autor: Shutterstock Wegański pasztet grzybowy jest idealny do kanapek i pysznie smakuje jako przekąska.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszny i aromatyczny pasztet grzybowy to superdodatek do chleba. Jest łatwy do zrobienia, a na liście składników znajduje się tylko pięć składników plus trzy przyprawy. Przygotowanie trwa zaledwie kwadrans i można go jeść od razu. Poznajcie sprawdzony i ekspresowy przepis na obłędny wegański pasztet grzybowy.

Wegański pasztet grzybowy – składniki

Do zrobienia domowego pasztetu z grzybów leśnych potrzebne są proste składniki, które bez problemu oferują mniejsze i większe sklepy spożywcze. Głównym składnikiem są świeże grzyby leśne, ale pasztet można zrobić z grzybów mrożonych lub suszonych. Poza grzybami do przygotowania pysznego pasztetu potrzebne jest wędzone tofu, cebula, czosnek, oliwa z oliwek oraz przyprawy. Smak wege pasztetu grzybowego podkręca suszony majeranek, sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz.

Czy grzyby do pasztetu trzeba gotować?

W tym prostym i szybkim przepisie na pasztet w wersji wegańskiej grzybów leśnych nie trzeba gotować. Razem z cebulą smaży się je na patelni na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia składniki doprawia się aromatycznymi przyprawami, które idealnie komponują się z grzybami leśnymi.

Jak zrobić wegański pasztet grzybowy?

Pyszny smak i nieskomplikowane przygotowanie to największe zalety grzybowego pasztetu bez mięsa. Robi się go w kilku łatwych i szybkich krokach. Jak więc zrobić pyszny wege pasztet z grzybami leśnymi? Przygotowanie można podzielić na kilka etapów:

  • 1. etap – usmażenie i doprawienie grzybów z cebulą i czosnkiem
  • 2. etap – zmiksowanie usmażonych grzybów z tofu
  • 3. etap – przełożenie pasztetu do słoika

Jak podawać wegański pasztet grzybowy?

Pasztet grzybowy ze składników roślinnych jest pyszny, a aromat zachwyca. To nie lada gratka nie tylko dla fanów grzybów i wegan, którzy nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego. Nawet mięsożercy będą pod wielkim wrażeniem jego smaku i aromatu. Z czym go podawać?

Wegański pasztet grzybowy pysznie smakuje jako smarowidło do pieczywa. Można posmarować nim chleb, bułki czy chrupiące tosty. To również pomysł na przekąskę. Jego smak doskonale łączy się z warzywami pokrojonymi w słupki. Wege pasztet z grzybów leśnych można też zaserwować jako jedno z dań na imprezie. Podany w towarzystwie nachosów lub krakersów stanie się gwiazdą wieczoru.

SKŁADNIKI

  • 250 g grzybów leśnych
  • 1 kostka wędzonego tofu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczone grzyby i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plasterki.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać grzyby i smażyć, aż staną się aromatyczne, a woda odparuje. Pod koniec smażenia doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  • Grzyby z cebulą przełożyć do blendera. Dodać pokruszone tofu i zmiksować na gładką pastę.
  • Pasztet przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
  • Podawać z ulubionym pieczywem.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej