Pasta z czerwonej fasoli. Pyszne smarowidło do chleba w 10 minut
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z czerwonej fasoli z puszki? Jeżeli szukacie odpowiedzi na to pytanie, znajdziecie ją w tym łatwym i ekspresowym przepisie. Pyszna i zdrowa pasta z czerwonej fasoli to uniwersalne smarowidło do chleba. Sprawdzi się też jako przekąska, która świetnie łączy się z chlebkiem pita czy świeżymi warzywami. Przygotowanie tej pasty kanapkowej to zaledwie kilka minut. Oto szybki przepis na pełną smaku pastę z czerwonej fasoli.
Co pasuje do czerwonej fasoli?
Do przygotowania smarowidła z czerwonej fasoli potrzebne są proste i niedrogie produkty. Na liście znalazły się tylko trzy składniki oraz przyprawy, które podkręcają smak pasty. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i można je kupić o każdej porze roku.
Aby przygotować domową pastę z czerwonej fasoli, potrzebne są takie składniki jak:
- czerwona fasola w puszce
- suszone pomidory w oleju
- czosnek
- przyprawy – sól, pieprz cayenne, słodka i wędzona papryka
Jak zrobić pastę z czerwonej fasoli?
Przepis na pastę kanapkową z czerwonej fasoli jest bardzo łatwy. Każdy przyrządzi ją bez przykrych niespodzianek i w ekspresowym tempie. Nawet najmłodsi mogą skorzystać z tego przepisu i pod okiem dorosłych przyrządzić swoją pierwszą pastę kanapkową, w której główną rolę zagrała czerwona fasola.
Przepis na pastę z czerwonej fasoli jest prosty i szybki. Składa się z kilku kroków:
- 1. krok – osączenie z zalewy i przepłukanie czerwonej fasoli
- 2. krok – wymieszanie czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami, czosnkiem i przyprawami
- 3. krok – zmiksowanie składników na gładką pastę kanapkową
Jak podawać pastę z czerwonej fasoli?
Przepis na tę pyszną pastę do chleba z czerwoną fasolą warto mieć pod ręką. Pasta jest uniwersalna i smakuje bez względu na porę dnia. Pasta z czerwonej fasoli jest ciekawym urozmaiceniem codziennego menu. To pomysł na drugie śniadanie, przekąskę między posiłkami czy kolację. Jest sycąca, dodaje energii i poprawia humor. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że pyszną pastę można zrobić na imprezę i podać w formie przekąski.
Z czym podawać pastę z czerwonej fasoli? Smarowidło pysznie smakuje z chlebem, chrupiącymi bułeczkami z ziarnami czy ciepłymi tostami. Na imprezie warto podać do niej chlebki pita, naan lub nachosy. Sprawdzą się też świeże kolorowe warzywa pokrojone w słupki.
SKŁADNIKI
- 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
- 4 suszone pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- sól, pieprz cayenne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odsączoną z zalewy fasolę opłukać. Odcedzić i przełożyć do blendera.
- Dodać czosnek i suszone pomidory.
- Doprawić solą, pieprzem cayenne oraz słodką i wędzoną papryką.
- Zmiksować na gładką pastę i przełożyć do miseczki.
- Podawać z pieczywem, pitą, nachosami lub świeżymi warzywami.