Pasta z czerwonej fasoli. Pyszne smarowidło do chleba w 10 minut

pasta z czerwonej fasoli
Autor: Shutterstock Przepis na pyszną pastę z czerwonej fasoli jest błyskawiczny.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z czerwonej fasoli z puszki? Jeżeli szukacie odpowiedzi na to pytanie, znajdziecie ją w tym łatwym i ekspresowym przepisie. Pyszna i zdrowa pasta z czerwonej fasoli to uniwersalne smarowidło do chleba. Sprawdzi się też jako przekąska, która świetnie łączy się z chlebkiem pita czy świeżymi warzywami. Przygotowanie tej pasty kanapkowej to zaledwie kilka minut. Oto szybki przepis na pełną smaku pastę z czerwonej fasoli.

Co pasuje do czerwonej fasoli?

Do przygotowania smarowidła z czerwonej fasoli potrzebne są proste i niedrogie produkty. Na liście znalazły się tylko trzy składniki oraz przyprawy, które podkręcają smak pasty. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i można je kupić o każdej porze roku.

Aby przygotować domową pastę z czerwonej fasoli, potrzebne są takie składniki jak:

Jak zrobić pastę z czerwonej fasoli?

Przepis na pastę kanapkową z czerwonej fasoli jest bardzo łatwy. Każdy przyrządzi ją bez przykrych niespodzianek i w ekspresowym tempie. Nawet najmłodsi mogą skorzystać z tego przepisu i pod okiem dorosłych przyrządzić swoją pierwszą pastę kanapkową, w której główną rolę zagrała czerwona fasola.

Przepis na pastę z czerwonej fasoli jest prosty i szybki. Składa się z kilku kroków:

  • 1. krok – osączenie z zalewy i przepłukanie czerwonej fasoli
  • 2. krok – wymieszanie czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami, czosnkiem i przyprawami
  • 3. krok – zmiksowanie składników na gładką pastę kanapkową

Jak podawać pastę z czerwonej fasoli?

Przepis na tę pyszną pastę do chleba z czerwoną fasolą warto mieć pod ręką. Pasta jest uniwersalna i smakuje bez względu na porę dnia. Pasta z czerwonej fasoli jest ciekawym urozmaiceniem codziennego menu. To pomysł na drugie śniadanie, przekąskę między posiłkami czy kolację. Jest sycąca, dodaje energii i poprawia humor. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że pyszną pastę można zrobić na imprezę i podać w formie przekąski.

Z czym podawać pastę z czerwonej fasoli? Smarowidło pysznie smakuje z chlebem, chrupiącymi bułeczkami z ziarnami czy ciepłymi tostami. Na imprezie warto podać do niej chlebki pita, naan lub nachosy. Sprawdzą się też świeże kolorowe warzywa pokrojone w słupki.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
  • 4 suszone pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • sól, pieprz cayenne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odsączoną z zalewy fasolę opłukać. Odcedzić i przełożyć do blendera.
  • Dodać czosnek i suszone pomidory.
  • Doprawić solą, pieprzem cayenne oraz słodką i wędzoną papryką.
  • Zmiksować na gładką pastę i przełożyć do miseczki.
  • Podawać z pieczywem, pitą, nachosami lub świeżymi warzywami.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej