Chleb bez mąki i drożdży. Zrobisz go z 4 składników

chleb bez mąki i drożdży
Autor: Shutterstock Jak zrobić chleb bez mąki i drożdży? Oto prosty przepis na zdrowe domowe pieczywo.
łatwy
20 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Czy można zrobić chleb bez mąki? Oczywiście, że można upiec pyszny domowy chleb bez mąki. Wystarczy dobry przepis i cztery składniki. Właśnie taki jest ten łatwy i sprawdzony przepis na wyjątkowo smaczny chleb bez mąki i drożdży. Jego dodatkową zaletą jest to, że nie zawiera glutenu. Zobaczcie, jak zrobić domowy chleb bez mąki i drożdży. To wcale nie jest takie trudne.

Czy chleb bez mąki jest zdrowy?

Upieczony według tego przepisu pyszny domowy chleb, w którego składzie nie ma mąki ani drożdży, przygotowuje się z prostych składników. Na liście są tylko cztery produkty, które można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym bez względu na porę roku. Wszystkie składniki wyróżniają się wysoką zawartością witamin, minerałów i substancji odżywczych. Nie zawierają glutenu i mają pozytywny wpływ na prawidłową pracę całego organizmu.

Aby upiec pyszny chleb bez dodatku mąki i drożdży, należy przygotować takie produkty jak:

  • kasza gryczana niepalona – źródło białka, reguluje ciśnienie, wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu
  • nasiona słonecznika – skarbnica aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, witamin i minerałów
  • sól
  • cukier

Jak zrobić chleb bez mąki i drożdży?

Przepis na chleb bez dodatku mąki i drożdży nie jest skomplikowany. Wymaga jednak czasu. Dzięki temu, że wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, pyszny domowy chlebek upieczecie na medal. Każdy będzie pod wrażeniem jego smaku.

Jak więc upiec domowy chlebek, który nie zawiera mąki i drożdży?

  • 1. krok – namoczenie kaszy gryczanej w wodzie i odstawienie na dobę
  • 2. krok – zmiksowanie kaszy gryczanej i wymieszanie z nasionami słonecznika, solą i cukrem
  • 3. krok – przełożenie ciasta do formy i odstawienie na noc
  • 4. krok – upieczenie chleba bez mąki i drożdży w piekarniku

Jak podawać chleb bez mąki i drożdży?

Obłędnie smaczny chleb bez dodatki mąki i drożdży można jeść tak samo jak tradycyjne pieczywo. To smaczna i zdrowa baza do kanapek na śniadanie. Kromki chleba bez mąki doskonale komponują się z wędliną, żółtym serem i pomidorem czy domowym twarożkiem. Sandwiche można zabrać ze sobą do pracy i zapakować dzieciom do śniadaniówki. Chleb można serwować na obiad. Pasuje do zup, gulaszy i innych dań jednogarnkowych. Świetnie smakuje na kolację i jest doskonałym dodatkiem do sałatek.

SKŁADNIKI

  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 200 g nasion słonecznika
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę gryczaną przesypać na sitko i opłukać. Przełożyć do miseczki i zalać wodę, tak aby ziarna znajdowały się pod jej powierzchnią. Odstawić na dobę.
  • Kaszę odcedzić z namiaru wody i zblendować na gładko.
  • Wsypać nasiona słonecznika, sól i cukier. Dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać. Odstawić na noc.
  • Następnego dnia formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 60 minut.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szulc-Górska
więcej