Pasta z białej fasoli i suszonych pomidorów. Tylko 4 składniki, a smak powala

pasta z białej fasoli i suszonych pomidorów
Autor: Shutterstock Pasta z białej fasoli i suszonych pomidorów to ekspresowy przepis na pyszny dodatek do chleba.
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pasta z białej fasoli i suszonych pomidorów jest nie tylko pyszna, aromatyczna i sycąca. Przepis jest bardzo łatwy, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. Do jej przygotowania wystarczą tylko cztery niedrogie składniki i 5 minut wolnego czasu. Przekonajcie się sami i sprawdźcie prosty przepis na pastę z białej fasoli i suszonych pomidorów.

Jak zrobić pastę z białej fasoli i suszonych pomidorów?

Ten przepis jest bardzo łatwy. Nawet ci, którzy w domu gotują rzadko, zrobią tę pastę na piątkę z plusem. Odsączoną z zalewy i opłukaną białą fasolę należy zblendować z suszonymi pomidorami oraz solą i pieprzem. Konsystencja powinna być gładka. Pyszna pasta kanapkowa jest gotowa i już można ją wcinać.

Przepis na pastę z białej fasoli i suszonych pomidorów

  • Jeżeli lubicie pasty do chleba, ten przepis na pewno przypadnie wam do smaku. Jest prosty i nie wymaga żadnych nadprzyrodzonych umiejętności.
  • Czas przygotowania pasty fasolowej na kanapki jest bardzo krótki. W sumie to tylko pięć minut.
  • Do przyrządzenia domowej pasty kanapkowej z białej fasoli potrzebne są tylko dwa produkty i dwie tradycyjne przyprawy, które każdy ma w domu.

Czym urozmaicić pastę z białej fasoli i suszonych pomidorów?

To podstawowy przepis na pastę z białej fasoli i suszonych pomidorów, który można modyfikować. Co więc do niej dodać, aby ją urozmaicić? Mogą to być suszone lub świeże zioła jak bazylia, natka pietruszki czy oregano. Sprawdzi się szczypta mielonego chili, które podkręci smak pasty. Dobrym dodatkiem jest też ostra musztarda lub odrobina koncentratu pomidorowego.

SKŁADNIKI

  • 400 g białej fasoli w zalewie (1 puszka)
  • 10 suszonych pomidorów w oleju
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białą fasolę odsączyć z zalewy. Przełożyć na sitko i dokładnie przepłukać. Odstawić do odcieknięcia.
  • Suszone pomidory odsączyć z oleju.
  • Do blendera przełożyć białą fasolę i suszone pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładką pastę.
  • Podawać z ulubionym chlebem, grzankami lub bagietką.
Kuchnia gruzińska: Bakłażan z pastą orzechową
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej