Pasta z białej fasoli i suszonych pomidorów. Tylko 4 składniki, a smak powala
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pasta z białej fasoli i suszonych pomidorów jest nie tylko pyszna, aromatyczna i sycąca. Przepis jest bardzo łatwy, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. Do jej przygotowania wystarczą tylko cztery niedrogie składniki i 5 minut wolnego czasu. Przekonajcie się sami i sprawdźcie prosty przepis na pastę z białej fasoli i suszonych pomidorów.
Jak zrobić pastę z białej fasoli i suszonych pomidorów?
Ten przepis jest bardzo łatwy. Nawet ci, którzy w domu gotują rzadko, zrobią tę pastę na piątkę z plusem. Odsączoną z zalewy i opłukaną białą fasolę należy zblendować z suszonymi pomidorami oraz solą i pieprzem. Konsystencja powinna być gładka. Pyszna pasta kanapkowa jest gotowa i już można ją wcinać.
Przepis na pastę z białej fasoli i suszonych pomidorów
- Jeżeli lubicie pasty do chleba, ten przepis na pewno przypadnie wam do smaku. Jest prosty i nie wymaga żadnych nadprzyrodzonych umiejętności.
- Czas przygotowania pasty fasolowej na kanapki jest bardzo krótki. W sumie to tylko pięć minut.
- Do przyrządzenia domowej pasty kanapkowej z białej fasoli potrzebne są tylko dwa produkty i dwie tradycyjne przyprawy, które każdy ma w domu.
Czym urozmaicić pastę z białej fasoli i suszonych pomidorów?
To podstawowy przepis na pastę z białej fasoli i suszonych pomidorów, który można modyfikować. Co więc do niej dodać, aby ją urozmaicić? Mogą to być suszone lub świeże zioła jak bazylia, natka pietruszki czy oregano. Sprawdzi się szczypta mielonego chili, które podkręci smak pasty. Dobrym dodatkiem jest też ostra musztarda lub odrobina koncentratu pomidorowego.
SKŁADNIKI
- 400 g białej fasoli w zalewie (1 puszka)
- 10 suszonych pomidorów w oleju
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białą fasolę odsączyć z zalewy. Przełożyć na sitko i dokładnie przepłukać. Odstawić do odcieknięcia.
- Suszone pomidory odsączyć z oleju.
- Do blendera przełożyć białą fasolę i suszone pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładką pastę.
- Podawać z ulubionym chlebem, grzankami lub bagietką.