Owoce jagodowe w sosie winnym: przepis na sos z owoców leśnych
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Owoce jagodowe w sosie winnym, to pomysł na zdrowy i oryginalny deser. Owoce jagodowe, czyli jagody, borówki amerykańskie, porzeczki, agrest, maliny, jeżyny i truskawki są bogate w składniki zapewniające zdrowie i urodę, dlatego też warto dodawać je do różnych potraw.
Deser z jagodami i orzechami
Letni pudding z owoców jagodowych
Kozi ser z jagodami: sałatka afrodyzjak
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki agrestu
- 1/2 szklanki malin
- 1/2 szklanki jeżyn
- 1/2 szklanki porzeczek (najlepiej czerwonych)
- 1,5 szklanki truskawek (mogą być także poziomki, maliny)
- 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka
- 1/2 szklanki słodkiego białego wina
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki cukru
- olejek lub esencja waniliowa
- listki świeżej melisy lub mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Agrest oczyść z szypułek. Porzeczki i agrest opłucz i osusz na papierowym ręczniku.
- Wino wymieszaj z 2 łyżkami cukru i zagotuj na wolnym ogniu.
- Mleko wymieszaj ze skrobią i gotuj, aż zgęstnieje.
- Do mleka wlej wino i dodaj kilka kropli esencji waniliowej (lub olejku), wymieszaj.
- Następnie sos odstaw do ostudzenia.
- Agrest pokrój w krążki lub ćwiartki.
- Wszystkie owoce wyłóż na talerz.
- Poleje owoce przygotowanym, ostudzonym sosem, posyp cukrem i przybierz listkami melisy lub mięty.