Porzeczki - właściwości i składniki odżywcze. Dlaczego warto jeść porzeczki?

Porzeczki - właściwości i składniki odżywcze

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Porzeczki są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne - ich lekka kwaskowatość nadaje przyrządzonym z nimi daniom orzeźwiający smak.

Porzeczki są bardzo zdrowe, a ich dobroczynne właściwości doceniamy szczególnie latem, gdy na rynku pojawiają się świeże owoce prosto z krzaka. Szczególnie cenne dla zdrowia są witaminy i rzadkie mikroelementy zawarte w czarnej porzeczce. Jakie właściwości zdrowotne mają porzeczki?

Sezon na porzeczki

Latem trwa sezon na porzeczki. Warto korzystać z okazji póki świeże owoce są dostępne na rynku i zajadać się nimi w każdej postaci. Właściwości porzeczek są wprost nieocenione dla zdrowia. Ze względu na witaminy i unikalne wartości odżywcze zawarte w porzeczkach warto wpleść je do codziennej diety w okresie letnim. Porzeczki doskonale nadają się na przetwory: dżemy, konfitury, galaretki, soki, kompoty oraz wina i nalewki, jednak najwartościowsze są świeże owoce zerwane prosto z krzaka. Jakie wartości mają porzeczki? Która odmiana porzeczek jest najzdrowsza? Oto, co musisz wiedzieć o wartościach odżywczych i leczniczych porzeczki czarnej, czerwonej i białej.

Jakie właściwości zdrowotne mają czarne porzeczki?

Najzdrowsze są porzeczki czarne. W 100 g owoców znajduje się średnio 7,9 g błonnika i 100-300 mg witaminy C. Są również źródłem witaminy B1, B2, B6, PP, K, prowitaminy A, biotyny, kwasu foliowego oraz soli mineralnych: potasu, sodu, żelaza, wapnia, związków siarki i magnezu. Dostarczają rzadkich mikroelementów m.in. chloru, cynku, miedzi, boru, jodu, kobaltu, molibdenu i manganu.

Ze względu na bakteriobójcze właściwości fitoncydów, hamujących rozwój bakterii, grzybów i wirusów czarna porzeczka powinna być spożywana w stanach przeziębienia i bólu gardła. Owoce czarnej porzeczki pomagają w leczeniu miażdżycy, stanów zapalnych nerek i chorobach wątroby. Korzystnie wpływają na oczyszczenie organizmu z toksyn i dolegliwości żołądkowe. Zalecane są przy braku apetytu i migrenie.

Liście czarnej porzeczki

Właściwości lecznicze mają również liście czarnej porzeczki. Powinny one być ciemnozielone, zdrowe, bez plam chorobowych. Najlepiej zbierać je w czasie kwitnienia krzewu lub na początku dojrzewania owoców i suszyć je w warunkach naturalnych, w cieniu, rozłożone cienką warstwą. Po wysuszeniu będą miały nadal zielony kolor i intensywny zapach.

Liście porzeczki mają właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Stosowane są zewnętrznie do płukania jamy ustnej i gardła. Podobnie jak porzeczki białe i czerwone, poprawiają wygląd skóry, łagodzą zmiany trądzikowe, wzmacniają włosy, paznokcie i naczynia krwionośne oraz poprawiają odporność organizmu.

Porzeczki czerwone i białe

Porzeczki czerwone i białe są aromatyczne o słodko-kwaśnym smaku. Mają dużo pektyn, co m.in. skutecznie spowalnia wchłanianie cukrów. Jest to istotne dla chorych na cukrzycę. Ponadto zalecane są w reumatyzmie, zaparciach, kolkach, dolegliwościach serca i zapobieganiu tworzenia się kamieni żółciowych. Porzeczki czerwone mają właściwości przeczyszczające, przeciwgorączkowe i przeciwnowotworowe. Zawarta w nich witamina C pobudza skórę do produkcji kolagenu, hamuje pękanie naczynek i wysuszanie skóry, tym samym opóźniając proces starzenia.

Różnorodne właściwości lecznicze porzeczek, walory smakowe i mała kaloryczność owoców powinny zachęcać do tego, aby te niezwykłe owoce gościły jak najczęściej w naszym jadłospisie.

Przepisy na dania z porzeczkami

Przepis na dżem z czarnej porzeczki - jak zrobić krok po kroku

Nalewka z porzeczek czerwonych, czarnych i białych: przepis

Dżem z białych porzeczek - prosty przepis

Sok z czerwonej porzeczki - przepis na sok na zimę

Pierogi z porzeczkami: łatwy przepis na pierogi z owocami

Tarta z czerwonymi porzeczkami - przepis na letni deser

Ocena: 5