Tarta z czerwonymi porzeczkami - przepis na letni deser

2021-03-29
tarta-z-czerwonymi-porzeczkami-przepis-na-letni-deser.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Czerwone porzeczki są bogate w witaminy, a w smaku idealnie łączą słodki smak z kwaskowym
średni
60 min
4

Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób tartę z czerwonymi porzeczkami i bezową pianką. To idealny deser na lato w oparciu o świeże owoce sezonowe.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

 

Polecamy również:

Babeczki z porzeczkami

Jogurtowe ciasto z porzeczkami i kruszonką

Drożdżowe muffinki czekoladowe z porzeczkami

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 100 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów
  • 75 g masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżki mleka
  •  
  • nadzienie:
  • 275 g czerwonej porzeczki
  • 3 białka
  • 175 g drobnego cukru
  • 75 g mielonych migdałów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przesiej mąkę do miski. Wmieszaj 50 g mielonych migdałów. Pokrój w kostkę masło, dodaj do mąki. Rozetrzyj czubkami palców na grudki przypominające konsystencją okruchy.
  • Drewnianą łyżką wmieszaj 2 łyżki cukru. Wymieszaj z mlekiem i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj folią spożywczą i chłódź 30 minut.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C. Przygotuj nadzienie: włóż porzeczki do durszlaka i opłucz w zimnej wodzie. Oderwij od łodyżek i osącz na chłonnym ręczniku papierowym. Odłóż na bok.
  • Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie i wyłóż nim formę na tartę o średnicy 20 cm (najlepiej ze zdejmowanym dnem). Nakłuj widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp grochem ceramicznym (można też użyć zwykłego grochu lub fasoli), tak by ciasto przypiekło się równo. Piecz 10 minut.
  • Usuń papier i groch. Piecz kolejne 10 minut w temperaturze 180°C.
  • Przygotuj nadzienie: w czystej, suchej misce ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo uzupełniaj cukrem. Dodaj czerwone porzeczki, a następnie mielone migdały.
  • Nałóż do formy i wyrównaj wierzch. Piecz 25 minut, aż wierzch będzie rumiany, a beza stężeje. Przed podaniem wyjmij tartę z formy.