Obłędne kąski warzywne. Łatwa, szybka i zdrowa przekąska z piekarnika
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Smakowite kąski warzywne to pomysł na zdrową przekąskę z piekarnika. Warzywne kulki są pyszne, aromatyczne i doskonale smakują o każdej porze roku. Przepis jest prosty i udowadnia, że zdrowe jedzenie nie musi być monotonne. Poznajcie nieskomplikowany przepis na kąski warzywne, które zachwycą każdego, kto ich spróbuje.
Kąski warzywne – z czego zrobić?
Na liście składników, które wykorzystuje się do zrobienia pysznych i zdrowych kąsków warzywnych, znalazły się produkty, które można kupić przez cały rok. Są łatwo dostępne w wielu sklepach i na bazarach. Aby przyrządzić zdrowe kąski warzywne, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:
- warzywa – ciecierzyca, marchewka, cebula, zielony groszek, kukurydza
- przyprawy – słodka i ostra papryka, sól, pieprz, czosnek
- siemię lniane
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
Jak zrobić kąski warzywne?
Przepis na kąski przyrządzone z ciecierzycy i innych warzyw jest prosty, a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Pierwszym krokiem jest zmiksowanie ciecierzycy i dodanie do niej pozostałych warzyw, czyli marchewki, zielonego groszku, kukurydzy i cebuli. Do masy warzywnej dodaje się także siemię lniane, natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec warzywa doprawia się i dokładnie miesza. Z powstałej masy należy uformować kulki. Układa się je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawia do piekarnika i piecze pół godziny. Gotowe!
Jak podawać kąski warzywne?
Kąski warzywne to doskonała wege przekąska, w której nie ma składników pochodzenia zwierzęcego. Mogą być super przekąską w ciągu dnia lub małym daniem na imprezie. Do kąsków wystarczy podać sos czosnkowy i imprezowy zestaw jest gotowy. Pysznie smakują jako dodatek do dań głównych mięsnych i wegetariańskich. Małe kąski warzywne sprawdzą się też jako lunch do pracy. Świetnie smakują i na ciepło, i na zimno.
SKŁADNIKI
- 200 g ciecierzycy w zalewie
- 50 g zielonego groszku konserwowego
- 50 g kukurydzy konserwowej
- 20 g siemienia lnianego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryka
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odcedzoną ciecierzycę zmiksować krótko i przełożyć do miski.
- Dodać startą na tarce marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, odcedzone groszek i kukurydzę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać siemię lniane i natkę pietruszki. Wlać oliwę z oliwek. Wymieszać.
- Doprawić oboma paprykami oraz solą i pieprzem. Wymieszać, a następnie dokładnie wyrobić.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy kuli wielkości orzecha włoskiego i układać je w ostępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 30 minut.
- Podawać jako dodatek do obiadu lub zdrową przekąskę w towarzystwie sosu.