Obłędne kąski warzywne. Łatwa, szybka i zdrowa przekąska z piekarnika

kąski warzywne
Autor: Shutterstock Przepis na pyszną i aromatyczną wege przekąskę, czyli kąski warzywne, jest prosty.
łatwy
40 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Smakowite kąski warzywne to pomysł na zdrową przekąskę z piekarnika. Warzywne kulki są pyszne, aromatyczne i doskonale smakują o każdej porze roku. Przepis jest prosty i udowadnia, że zdrowe jedzenie nie musi być monotonne. Poznajcie nieskomplikowany przepis na kąski warzywne, które zachwycą każdego, kto ich spróbuje.

Kąski warzywne – z czego zrobić?

Na liście składników, które wykorzystuje się do zrobienia pysznych i zdrowych kąsków warzywnych, znalazły się produkty, które można kupić przez cały rok. Są łatwo dostępne w wielu sklepach i na bazarach. Aby przyrządzić zdrowe kąski warzywne, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

  • warzywa – ciecierzyca, marchewka, cebula, zielony groszek, kukurydza
  • przyprawy – słodka i ostra papryka, sól, pieprz, czosnek
  • siemię lniane
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić kąski warzywne?

Przepis na kąski przyrządzone z ciecierzycy i innych warzyw jest prosty, a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Pierwszym krokiem jest zmiksowanie ciecierzycy i dodanie do niej pozostałych warzyw, czyli marchewki, zielonego groszku, kukurydzy i cebuli. Do masy warzywnej dodaje się także siemię lniane, natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec warzywa doprawia się i dokładnie miesza. Z powstałej masy należy uformować kulki. Układa się je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawia do piekarnika i piecze pół godziny. Gotowe!

Jak podawać kąski warzywne?

Kąski warzywne to doskonała wege przekąska, w której nie ma składników pochodzenia zwierzęcego. Mogą być super przekąską w ciągu dnia lub małym daniem na imprezie. Do kąsków wystarczy podać sos czosnkowy i imprezowy zestaw jest gotowy. Pysznie smakują jako dodatek do dań głównych mięsnych i wegetariańskich. Małe kąski warzywne sprawdzą się też jako lunch do pracy. Świetnie smakują i na ciepło, i na zimno.

SKŁADNIKI

  • 200 g ciecierzycy w zalewie
  • 50 g zielonego groszku konserwowego
  • 50 g kukurydzy konserwowej
  • 20 g siemienia lnianego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryka
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odcedzoną ciecierzycę zmiksować krótko i przełożyć do miski.
  • Dodać startą na tarce marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, odcedzone groszek i kukurydzę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać siemię lniane i natkę pietruszki. Wlać oliwę z oliwek. Wymieszać.
  • Doprawić oboma paprykami oraz solą i pieprzem. Wymieszać, a następnie dokładnie wyrobić.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy kuli wielkości orzecha włoskiego i układać je w ostępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 30 minut.
  • Podawać jako dodatek do obiadu lub zdrową przekąskę w towarzystwie sosu.
Dieta wegańska
Anna Szulc-Górska
więcej