Nie kupuję masła orzechowego, tylko robię je w domu. Jest zdrowsze i o wiele lepsze niż to ze sklepu

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sklepy oferują mnóstwo najróżniejszych maseł orzechowych. Jednak ich skład może budzić niepokój, dlatego ten wyborny przysmak warto zrobić w domu. Masło orzechowe z kokosem jest pyszne, aromatyczne i bogate w substancje odżywcze. Wystarczą tylko dwa produkty i niecałe pół godziny wolnego czasu, aby je przygotować. Poznajcie najlepszy przepis na domowe masło orzechowo-kokosowe.
Czy masło orzechowe z kokosem jest zdrowe?
Masło orzechowe wzbogacone wiórkami kokosowymi przyrządzone według tego przepisu to samo zdrowie. Robi się je z dwóch popularnych produktów, które są łatwo dostępne. Oba składniki, czyli orzechy arachidowe i wiórki kokosowe, zawierają mnóstwo zdrowia. Są skarbnicą, witamin, minerałów i substancji odżywczych. Wszystkie te mikro i makroelementy są niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu.
Orzechy arachidowe doskonale wpływają na układ sercowy i naczyniowy, zmniejszając ryzyko miażdżycy i udaru. Obniżają trójglicerydy i cholesterol, a także pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru. Fistaszki są skarbnicą minerałów, takich jak potas, magnez, mangan, miedź, żelazo i cynk. Zawierają witaminy z grupy B i E. To dobre źródło błonnika, białka i tłuszczu.
Wiórki kokosowe to drugi składnik tego wyśmienitego masła. Znajduje się w nich białko i zdrowe tłuszcze. Zawierają sporą dawkę witamin z grupy B, A, C i E. Są bogate w minerały jak żelazo, magnez, potas, miedź i cynk. Wspomagają pracę jelit i usuwają toksyny z organizmu. Pozytywnie wpływają na układ pokarmowy.
Jak zrobić masło orzechowo-kokosowe?
Przepis na domowe masło z orzechów ziemnych i wiórków kokosowych nie jest trudny. Przygotowanie jest proste i przebiega w kilku etapach. Nie trzeba rezerwować sobie długich godzin w kuchni. Wystarczy niecałe pół godziny, aby zrobić wyborne i pełne zdrowia masło orzechowe z kokosem.
Fistaszki najpierw trzeba uprażyć w piekarniku. Dzięki temu zyskają głęboki smak i aromat. Uprażone orzechy łatwiej się też mieli. Co kilka minut warto robić przerwy, aby blender się nie przegrzał.
Jak więc zrobić domowe masło orzechowo-kokosowe? Prosty przepis i błyskawiczne przygotowanie to nie jedyne zalety tego znakomitego przysmaku z dwóch składników.
- 1. krok – uprażenie orzechów arachidowych w piekarniku
- 2. krok – zmielenie orzechów z wiórkami kokosowymi
- 3. krok – przełożenie masła orzechowo-kokosowego do słoiczka
Jak wykorzystać masło orzechowo-kokosowe?
Pełne smaku i aromatu masło z orzechów arachidowych z kokosem jest uniwersalne i można wykorzystywać je do różnych potraw. Smakuje zawsze i każdemu bez względu na porę dnia czy roku. Można posmarować nim kromki chleba lub chrupiące tosty. Pasuje do placuszków na słodko i naleśników. Masło orzechowo-kokosowe sprawdzi się też jako składnik ciast i ciasteczek czy owsianki. Rewelacyjnie smakuje samo prosto ze słoiczka.
SKŁADNIKI
- 200 g orzechów arachidowych bez łupinek
- 50 g wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 8 minut. Wyjąć i odstawić na kilka chwil.
- Do blendera wsypać uprażone orzechy i wiórki kokosowe.
- Miksować na wysokich obrotach, aż powstanie gładka pasta. Od czasu do czasu robić przerwy, aby blender nieco ostygł i zeskrobać pastę ze ścianek blendera.
- Gotowe masło orzechowo-kokosowe przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
- Wykorzystać jako dodatek do pieczywa, dań śniadaniowych, deserów i słodkich wypieków.