Do hummusu dodaj to sezonowe warzywo. Łatwy przepis na doskonałą pastę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
W tym roku królową jesieni jest dynia. Z tego pysznego i zdrowego warzywa można przyrządzić wiele smakowitych potraw, przekąsek czy słodkich wypieków. Jednym z przepisów jest sprawdzona i prosta receptura na hummus dyniowy. To wyśmienita pasta, która pysznie łączy się z różnymi dodatkami. Oto szybki przepis na najlepszy domowy hummus z dyni.
Co dobrego można zrobić z dyni?
Dynia to sezonowe warzywo, które można wykorzystać do przygotowania wielu różnych smakołyków. Jej zastosowanie jest wszechstronne. Można ją piec, dusić, gotować i marynować. Sprawdza się w potrawach mięsnych i wegetariańskich. Świetnie smakuje w słodkich wypiekach i domowych przetworach. W tym sezonie warto sprawdzić ten przepis. Pyszny i aromatyczny hummus z dodatkiem purèe dyniowego to wyborna przekąska. Zachwyci pięknym kolorem, przyjemnym aromatem i obłędnym smakiem.
Z czego zrobić hummus dyniowy?
Do przygotowania domowego hummusu potrzebne są proste i łatwo dostępne produkty. Głównymi składnikami są ciecierzyca w zalewie oraz purèe dyniowe. Smak hummusu podkręcają inne składniki, które dodaje się do tradycyjnej wersji tej bliskowschodniej pasty. W paście znalazł się więc czosnek, oliwa z oliwek oraz pasta sezamowa tahini. Pomarańczowy hummusu podkręcają przyprawy, czyli sól, świeżo zmielony pieprz i tymianek.
Jak zrobić hummus dyniowy?
Przepis na wyśmienity hummus z dynią jest łatwy i szybki. Pastę robi się błyskawicznie, ponieważ wykorzystuje się ciecierzycę w zalewie, której nie trzeba już gotować. Wystarczy odsączyć ją na sitku. Hummus można też zrobić z suchej ciecierzycy, ale trzeba liczyć się z tym, że przygotowanie znacznie się wydłuży. Do przyrządzenia przyda się mocny blender. Składniki należy mielić przez kilka minut, co jakiś czas zeskrobując łyżką ze ścianek blendera.
Jak więc przygotować miseczkę pysznego i aromatycznego hummusu z dynią? Z tym przepisem jest to bardzo proste i nie zajmuje długich godzin w kuchni.
- 1. krok – przełożenie ciecierzycy, purèe dyniowego i pozostałych składników do blendera
- 2. krok – zmiksowanie składników na gładką pastę
- 3. krok – doprawienie domowego hummusu
- 4. krok – przełożenie hummusu z dynią do miseczki
SKŁADNIKI
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 150 g purèe z dyni
- 2 łyżki pasty tahini
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do blenera przełożyć odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dodać purèe z dyni, pastę tahini i posiekany czosnek. Wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny.
- Składniki zblendować na gładką pastę.
- Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie wymieszać.
- Podawać jako przekąskę i dodatek do kanapek, tortilli, krakersów albo chlebków pita.