Galantyna z drobiu z rukolą i oliwkami - przysmak w stylu śródziemnomorskim
2021-03-18

łatwy
60 min
4
Domowa galantyna z drobiu to cudownie pyszny dodatek do kanapek lub mięsny przysmak na obiad. Taka domowa wędlina jest pachnąca, aromatyczna i zdrowa - bo bez żadnych ulepszaczy i konserwantów. W tym przepisie zyskuje ona nieco śródziemnomorski charakter, bo dodaliśmy do niej czarne oliwki i rukolę. Znakomicie smakuje z białym pieczywem na zimno lub pokrojona w plastry podana na ciepło z dodatkiem sosu.
Polecamy też:
Domowa szynka gotowana z ziołami
SKŁADNIKI
- 1 kurczak
- 1 szklanka czarnych oliwek
- 1 szklanka rukoli
- 1 czerstwa bułka
- pieprz i sól
- olej
- bawełniany sznurek lub grube nici
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka umyć i delikatnie zdjąć z niego skórę.
- Mięso ugotować w wodzie lub w bulionie warzywnym.
- Ugotowane mięso oddzielić od kości i pokroić w małą kostkę.
- Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku.
- Oliwki pokroić w plasterki.
- Mięso wymieszać z oliwkami rukolą i odciśniętą bułką.
- Keksówkę posmarować delikatnie olejem.
- Ułożyć w niej w poprzek kilka kawałków sznurka o długości ok 30 cm, tak aby wystawały po równo z obu stron.
- Blaszkę wyłożyć skórą z kurczaka, a następnie nadzieniem mięsnym.
- Wystającą skórę zawinąć na wierzch i związać w kilku miejscach sznurkami.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piec 70 minut.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?