Domowe salami z pończochy - przepis na dojrzewającą kiełbasę z karkówki
2021-03-29
łatwy
150 min
4
Salami z pończochy to nowy pomysł na dojrzewającą wędlinę, wcześniej preparowaną w cukrze i soli, a następnie dojrzewającą w owijce z pończochy lub gazy. Kto przygotowywał już samodzielnie schab z pończochy, ten wie, jak doskonałą wędliną jest tak przygotowane mięso. Kto jeszcze nie próbował, niech koniecznie wypróbuje jeden i drugi przepis!
Dowiedz się, dlaczego domowe wędliny są lepsze od tych ze sklepu:
Ile mięsa jest w kilogramie wędliny? Czym producenci wędlin zwiększają ich objętość i wagę?
Polecamy też:
Domowa szynka gotowana z ziołami
Domowa wędlina z pieczonego indyka
Karkówka dojrzewająca, przepis jak zrobić wędlinę domową ze schabu karkowego
Pastrami z piersi kurczaka: najlepsza domowa wędlina
SKŁADNIKI
- 1,5 kg karkówki
- ½ szklanki cukru,
- 1/3 – ½ szklanki soli,
- opakowanie pieprzu młotkowanego
- Do obtoczenia:
- 2 łyżki pieprzu czosnkowego
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego,
- 2,5 łyżki majeranku,
- 2 łyżki papryki wędzonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i za pomocą ostrego noża pozbawić wszelkich błon.
- Następnie obtoczyć mięso w cukrze, ułożyć w szklanym pojemniku i wstawić na 48 godz. do lodówki. Mięso 2 razy dziennie obracać w pojemniku.
- Po 2 dniach umyć mięso z cukru, osuszyć papierowym ręcznikiem. Obsypać solą (mniej więcej ½ szklanki) i ponownie na 48 godzin wstawić do lodówki. Mięso obracać 2 razy dziennie
- Po 48 godzinach umyć mięso, osuszyć papierowym ręcznikiem i obtoczyć w pieprzu. Mięso wstawić na 48 godzin do lodówki.
- Po upływie tego czasu pokroić mięso w grubą kostkę i zmielić na sitku o średnich oczkach.
- Zmielone mięso wyrabiać ręcznie ok 15 minut.
- Z wyrobionego mięsa uformować wałki grubości ok 5 cm. Tak przygotowane mięso obtoczyć w przygotowanej mieszance przypraw.
- Zawinąć ciasno w gazę lub w pończochę, można dodatkowo osznurować sznurkiem wędliniarskim. Związać końce i powiesić w przewiewnym miejscu na minimum 7 dni. Czas dojrzewania kiełbasy można wydłużyć. Podawać pokrojoną w cienkie plastry.