Domowe salami z pończochy - przepis na dojrzewającą kiełbasę z karkówki

2021-03-29
Domowe salami z pończochy - przepis na dojrzewającą kiełbasę z karkówki
Autor: Shutterstock Dojrzewająca kiełbasa z karkówki wyglądem przypomina salami
łatwy
150 min
4

Salami z pończochy to nowy pomysł na dojrzewającą wędlinę, wcześniej preparowaną w cukrze i soli, a następnie dojrzewającą w owijce z pończochy lub gazy. Kto przygotowywał już samodzielnie schab z pończochy, ten wie, jak doskonałą wędliną jest tak przygotowane mięso. Kto jeszcze nie próbował, niech koniecznie wypróbuje jeden i drugi przepis!

Dowiedz się, dlaczego domowe wędliny są lepsze od tych ze sklepu:

Ile mięsa jest w kilogramie wędliny? Czym producenci wędlin zwiększają ich objętość i wagę?

Polecamy też:

Domowa szynka gotowana z ziołami

Domowa wędlina z pieczonego indyka

Karkówka dojrzewająca, przepis jak zrobić wędlinę domową ze schabu karkowego

Rostbef wołowy na kanapki

Pastrami z piersi kurczaka: najlepsza domowa wędlina

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg karkówki
  • ½ szklanki cukru,
  • 1/3 – ½ szklanki soli,
  • opakowanie pieprzu młotkowanego
  • Do obtoczenia:
  • 2 łyżki pieprzu czosnkowego
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego,
  • 2,5 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki papryki wędzonej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i za pomocą ostrego noża pozbawić wszelkich  błon.
  • Następnie  obtoczyć mięso  w cukrze, ułożyć w szklanym pojemniku i wstawić na 48 godz. do lodówki. Mięso 2 razy dziennie obracać w pojemniku.
  • Po 2 dniach umyć mięso z cukru, osuszyć papierowym ręcznikiem. Obsypać solą (mniej więcej ½ szklanki) i ponownie na 48 godzin wstawić do lodówki. Mięso obracać 2 razy dziennie
  • Po 48 godzinach umyć mięso, osuszyć papierowym ręcznikiem i obtoczyć w pieprzu. Mięso wstawić na  48  godzin do lodówki.
  • Po upływie tego czasu pokroić mięso w grubą kostkę i zmielić na sitku o średnich oczkach.
  • Zmielone mięso wyrabiać ręcznie ok 15 minut.
  • Z wyrobionego mięsa uformować wałki grubości ok 5 cm. Tak przygotowane mięso obtoczyć w przygotowanej mieszance przypraw.
  • Zawinąć ciasno w gazę lub w pończochę, można dodatkowo osznurować sznurkiem wędliniarskim. Związać końce i powiesić w przewiewnym miejscu na minimum 7 dni. Czas dojrzewania kiełbasy można wydłużyć. Podawać pokrojoną w cienkie plastry.