Nachos - przepis, jak samodzielnie zrobić domowe chipsy kukurydziane?

Domowe czipsy kukurydziane z serem - jak samodzielnie zrobić nachos?
Autor: Shutterstock Domowe nachos są łatwe do przygotowania, najdłuższy jest czas oczekiwania na zastygnięcie ciasta.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Domowe nachos są może niewiele tańsze niż te ze sklepu, ale na pewno zdrowsze, bo pozbawione sztucznych barwników i konserwantów. Doprawione tak jak lubimy, mogą stać się naszym domowym hitem - na posiadówki przed telewizorem, mecze i domówki. Przepis na nachos wymaga jedynie dwóch składników, które nie zawsze są w domu. Reszta na pewno się znajdzie,

Nachos uwielbiają towarzystwo wyrazistych sosów i dipów. Właśnie w połączeniu z sosem smakują najlepiej. Chrupiąca przekąska i aksamitny sos to para idealna. Tradycyjnie nachos podaje się z pomidorową salsą lub dipem serowym (świetnie smakuje na ciepło), ale do nachosów kukurydzianych można też podać sos czosnkowy, koperkowy lub po prostu  keczup wymieszany z majonezem. Spróbuj też nachosów z guakamole, hummusem lub baba ganoush. Za każdym razem te zwykłe chrupki będą smakować nieco inaczej.

Przepis na kukurydziane nachos

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 1 łyżka masła
  • 200 g sera grana padano (lub podobnego)
  • sól i pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • inne ulubione zioła wg uznania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku zagotować 1 litr osolonej wody. Energicznie mieszając powoli wsypywać do niej kaszę.
  • Gotować 8-10 minut, do zgęstnienia. Wtedy dodać ser starty na tarce o małych oczkach i masło. Dosypać przyprawy i wymieszać.
  • Foremkę tzw. keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wlać do niej gorącą masę. Rozprowadzić masę i owinąć formę folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 10 godzin.
  • Po tym czasie wyjąc zastygniętą masę z foremki i pokroić na cienkie plastry. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec 15-20 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.
Czy umami nas mami? Co to jest umami?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej