Nachos - przepis, jak samodzielnie zrobić domowe chipsy kukurydziane?
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Domowe nachos są może niewiele tańsze niż te ze sklepu, ale na pewno zdrowsze, bo pozbawione sztucznych barwników i konserwantów. Doprawione tak jak lubimy, mogą stać się naszym domowym hitem - na posiadówki przed telewizorem, mecze i domówki. Przepis na nachos wymaga jedynie dwóch składników, które nie zawsze są w domu. Reszta na pewno się znajdzie,
Nachos uwielbiają towarzystwo wyrazistych sosów i dipów. Właśnie w połączeniu z sosem smakują najlepiej. Chrupiąca przekąska i aksamitny sos to para idealna. Tradycyjnie nachos podaje się z pomidorową salsą lub dipem serowym (świetnie smakuje na ciepło), ale do nachosów kukurydzianych można też podać sos czosnkowy, koperkowy lub po prostu keczup wymieszany z majonezem. Spróbuj też nachosów z guakamole, hummusem lub baba ganoush. Za każdym razem te zwykłe chrupki będą smakować nieco inaczej.
Przepis na kukurydziane nachos
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej
- 1 łyżka masła
- 200 g sera grana padano (lub podobnego)
- sól i pieprz
- słodka papryka w proszku
- czosnek granulowany
- inne ulubione zioła wg uznania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku zagotować 1 litr osolonej wody. Energicznie mieszając powoli wsypywać do niej kaszę.
- Gotować 8-10 minut, do zgęstnienia. Wtedy dodać ser starty na tarce o małych oczkach i masło. Dosypać przyprawy i wymieszać.
- Foremkę tzw. keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wlać do niej gorącą masę. Rozprowadzić masę i owinąć formę folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 10 godzin.
- Po tym czasie wyjąc zastygniętą masę z foremki i pokroić na cienkie plastry. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 15-20 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.