Baba ghanoush - esencjonalna pasta do kanapek
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Baba ghanoush, czyli pasta z bakłażana to rodzaj orientalnego dipu, którego głównymi składnikami są pieczony bakłażan i sezam. Świetna do smarowania pieczywa.
SKŁADNIKI
- duży bakłażan
- ząbek czosnku
- łyżka pasty tahini
- 3 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- szczypta ostrej papryki
- szczypta mielonego kminu rzymskiego
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażana nakłuć widelcem, piekarnik rozgrzać do 240°C. Bakłażana ułożyć na blasze i piec przez ok. 30 minut, aż skórka się pomarszczy. Następnie należy go wyjąć, wystudzić i zdjąć skórkę. Odcisnąć nadmiar wody, a miąższ przełożyć do blendera lub malaksera.
- Dodać obrany czosnek, oliwę, sok z cytryny, pastę tahini i przyprawy. Dokładnie zmiksować. Przełożyć pastę do miseczki i podawać lekko schłodzoną.
- Pastę można udekorować listkami mięty i prażonym ziarnem sezamu. Jeszcze lepiej sprawdzą się czerwone ziarenka granatów! Do pasty można dołożyć także łyżkę posiekanej natki pietruszki. Danie będzie bardziej wyraziste.