Baba ghanoush - esencjonalna pasta do kanapek

Baba ghanoush, czyli pasta z bakłażana to rodzaj orientalnego dipu, którego głównymi składnikami są pieczony bakłażan i sezam. Świetna do smarowania pieczywa.
duży bakłażan
ząbek czosnku
łyżka pasty tahini
3 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
szczypta ostrej papryki
szczypta mielonego kminu rzymskiego
pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Bakłażana nakłuć widelcem, piekarnik rozgrzać do 240°C. Bakłażana ułożyć na blasze i piec przez ok. 30 minut, aż skórka się pomarszczy. Następnie należy go wyjąć, wystudzić i zdjąć skórkę. Odcisnąć nadmiar wody, a miąższ przełożyć do blendera lub malaksera.
Dodać obrany czosnek, oliwę, sok z cytryny, pastę tahini i przyprawy. Dokładnie zmiksować. Przełożyć pastę do miseczki i podawać lekko schłodzoną.
Pastę można udekorować listkami mięty i prażonym ziarnem sezamu. Jeszcze lepiej sprawdzą się czerwone ziarenka granatów! Do pasty można dołożyć także łyżkę posiekanej natki pietruszki. Danie będzie bardziej wyraziste.