Baba ghanoush - esencjonalna pasta do kanapek
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Baba ghanoush, czyli pasta z bakłażana to rodzaj orientalnego dipu, którego głównymi składnikami są pieczony bakłażan i sezam. Świetna do smarowania pieczywa.
SKŁADNIKI
- duży bakłażan
- ząbek czosnku
- łyżka pasty tahini
- 3 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- szczypta ostrej papryki
- szczypta mielonego kminu rzymskiego
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażana nakłuć widelcem, piekarnik rozgrzać do 240°C. Bakłażana ułożyć na blasze i piec przez ok. 30 minut, aż skórka się pomarszczy. Następnie należy go wyjąć, wystudzić i zdjąć skórkę. Odcisnąć nadmiar wody, a miąższ przełożyć do blendera lub malaksera.
- Dodać obrany czosnek, oliwę, sok z cytryny, pastę tahini i przyprawy. Dokładnie zmiksować. Przełożyć pastę do miseczki i podawać lekko schłodzoną.
- Pastę można udekorować listkami mięty i prażonym ziarnem sezamu. Jeszcze lepiej sprawdzą się czerwone ziarenka granatów! Do pasty można dołożyć także łyżkę posiekanej natki pietruszki. Danie będzie bardziej wyraziste.
 
            
         
            
         
            
        ![Jajka faszerowane schabem, przepis Konrada Gacy - na Wielkanoc i nie tylko [WIDEO]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-Jq8s-QS8o-CCBZ_jajka-faszerowane-schabem-przepis-konrada-gacy-na-wielkanoc-i-nie-tylko-wideo-320x213.jpg) 
            
         
            
         
            
        ![Portobello nadziewane kukurydzą i papryką [WIDEO]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-dBJK-KmNE-BQ4a_pieczarki-portobello-z-kukurydza-320x213.jpg) 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        