Baba ghanoush - esencjonalna pasta do kanapek

2021-02-09
Baba ghanoush - esencjonalna pasta do kanapek
Autor: Shutterstock Baba ghanoush, czyli aromatyczna pasta z bakłażana to zdrowe danie łatwe do przygotowania
łatwy
45 min
4

Baba ghanoush, czyli pasta z bakłażana to rodzaj orientalnego dipu, którego głównymi składnikami są pieczony bakłażan i sezam. Świetna do smarowania pieczywa.

Składniki

duży bakłażan

ząbek czosnku

łyżka pasty tahini

3 łyżki oliwy

łyżka soku z cytryny

szczypta ostrej papryki

szczypta mielonego kminu rzymskiego

pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Bakłażana nakłuć widelcem, piekarnik rozgrzać do 240°C. Bakłażana ułożyć na blasze i piec przez ok. 30 minut, aż skórka się pomarszczy. Następnie należy go wyjąć, wystudzić i zdjąć skórkę. Odcisnąć nadmiar wody, a miąższ przełożyć do blendera lub malaksera.

Dodać obrany czosnek, oliwę, sok z cytryny, pastę tahini i przyprawy. Dokładnie zmiksować. Przełożyć pastę do miseczki i podawać lekko schłodzoną.

Pastę można udekorować listkami mięty i prażonym ziarnem sezamu. Jeszcze lepiej sprawdzą się czerwone ziarenka granatów! Do pasty można dołożyć także łyżkę posiekanej natki pietruszki. Danie będzie bardziej wyraziste.