Baba ghanoush - esencjonalna pasta do kanapek

2021-02-09
Baba ghanoush - esencjonalna pasta do kanapek
Autor: Shutterstock Baba ghanoush, czyli aromatyczna pasta z bakłażana to zdrowe danie łatwe do przygotowania
łatwy
45 min
4

Baba ghanoush, czyli pasta z bakłażana to rodzaj orientalnego dipu, którego głównymi składnikami są pieczony bakłażan i sezam. Świetna do smarowania pieczywa.

Składniki

duży bakłażan

ząbek czosnku

łyżka pasty tahini

3 łyżki oliwy

łyżka soku z cytryny

szczypta ostrej papryki

szczypta mielonego kminu rzymskiego

pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Bakłażana nakłuć widelcem, piekarnik rozgrzać do 240°C. Bakłażana ułożyć na blasze i piec przez ok. 30 minut, aż skórka się pomarszczy. Następnie należy go wyjąć, wystudzić i zdjąć skórkę. Odcisnąć nadmiar wody, a miąższ przełożyć do blendera lub malaksera.

Dodać obrany czosnek, oliwę, sok z cytryny, pastę tahini i przyprawy. Dokładnie zmiksować. Przełożyć pastę do miseczki i podawać lekko schłodzoną.

Pastę można udekorować listkami mięty i prażonym ziarnem sezamu. Jeszcze lepiej sprawdzą się czerwone ziarenka granatów! Do pasty można dołożyć także łyżkę posiekanej natki pietruszki. Danie będzie bardziej wyraziste.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE