Chutney rabarbarowy - dobry przepis
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Chutney rabarbarowy to doskonała alternatywa dla tradycyjnej żurawiny - nadaje się do pieczonych mięs i serów. Jest kwaskowy, słodki, lekko korzenny i aksamitny.
Polecamy również inne dania z rabarbarem:
Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej
Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym
Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami
Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru
Sprawdź też przepisy na desery z rabarbarem:
Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?
Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rabarbar umyj, osusz, pokrój na kawałki, cebulę obierz i posiekaj.
- Wszystkie składniki sosu dobrze wymieszaj ze sobą, najlepiej w szerokim garnku.
- Gotuj sos na małym ogniu przez godzinę, nie zapominając przy tym o częstym mieszaniu, by nie przywarł do dna.
- Gdy sos zgęstnieje, napełnij nim słoiki i dobrze zakręć.
- Przy dużej ilości cukru i octu nie jest konieczna pasteryzacja.