Chrupiące kulki mac and cheese zawsze poprawiają mi humor. Są idealne na imprezy lub jako przekąska na wieczór

Chrupiące kulki mac and cheese zawsze poprawiają mi humor. Są idealne na imprezy lub jako przekąska na wieczór
Autor: Shutterstock Chrupiące kulki mac and cheese zawsze poprawiają mi humor. Są idealne na imprezy lub jako przekąska na wieczór
łatwy
30 min
30

Kulki mac & cheese to chrupiąca przekąska z kremowym wnętrzem, idealna na imprezy, rodzinne spotkania czy filmowe wieczory. Połączenie makaronu, sera cheddar i złocistej panierki to przepis na kulinarny hit, który zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Kulki mac & cheese – przepis na chrupiącą przekąskę

Kulki mac & cheese to klasyczny comfort food w nowej, efektownej formie. Połączenie makaronu w kremowym sosie serowym z chrupiącą panierką tworzy niezapomniany smak. Przygotowanie kulek wymaga odrobiny czasu, ale efekt końcowy w pełni wynagradza wysiłek. Serowe kuleczki świetnie sprawdzą się jako przekąska na każdą okazję – od domowych imprez po spotkania przy grillu.

Zobacz również smaczne przepisy Ewy Wachowicz:

Grzyby marynowane według Ewy Wachowicz. Skorzystaj z jej wskazówek i stwórz doskonały dodatek do zimowych dań

Ewa Wachowicz wprowadza rewolucję w sałatce Cezar. Ten dodatek to prawdziwy game-changer

Tak robię najlepszy domowy ketchup. Przepis Ewy Wachowicz to mistrzostwo świata

Ewa Wachowicz zdradza przepis na kiszok. Smak Kujaw, jakiego nie znacie

Placki ziemniaczane - przepis Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje

Kulki mac & cheese – idealny wybór na przekąskę dla gości

Jeśli szukasz pomysłu na coś pysznego i efektownego, kulki mac & cheese będą strzałem w dziesiątkę. Dzięki kremowemu wnętrzu i chrupiącej panierce te serowe kuleczki to idealny wybór na każdą okazję. Podane z ulubionym sosem, jak np. salsa, z pewnością zachwycą każdego. Kulki mac & cheese najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. Podawaj je z ulubionym sosem, by jeszcze bardziej podkreślić ich smak. Z podanych składników przygotujesz około 30 kulek – idealnych na większe spotkanie.

Przepis na kulki mac & cheese – krok po kroku

SKŁADNIKI

  • Do sosu serowego:
  • 800 ml mleka

    ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 300 g tartego sera cheddar
  • 50 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • Panierka:
  • 150 g bułki tartej
  • 3 małe jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • Dodatkowo:
  • 250 g makaronu kolanka
  • ½ łyżeczki soli
  • woda do ugotowania makaronu
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • Do podania:
  • ulubiony sos, np. salsa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu roztop masło, dodaj mąkę i smaż przez minutę na małym ogniu, mieszając.

    Stopniowo wlej mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

    Zdejmij z ognia, dodaj starty ser cheddar, sól i pieprz, mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    Gorący makaron wymieszaj z przygotowanym sosem serowym i przełóż do formy.

    Odstaw na 4 godziny lub najlepiej na całą noc, by masa stężała.
  • Z zimnej masy formuj kulki o wadze około 60 g.

    Każdą kulkę obtocz w mące, następnie zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej.

    Gotowe kulki odstaw do lodówki na godzinę.
  • W głębokim garnku rozgrzej olej i smaż kulki na średnim ogniu przez około 5 minut, aż będą złociste.

    Po usmażeniu wyłóż kulki na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej