Buraki po koreańsku. Pyszna i pełna zdrowia przekąska z prostych składników

buraki po koreańsku
Autor: Shutterstock Jak zrobić buraki po koreańsku? Oto prosty przepis na zdrową przekąskę i nie tylko.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Buraki są pełne zdrowia i pysznie smakują. W tej wersji podbiją nie jedno podniebienie i będą smakować nawet tym, którzy za burakami nie przepadają. Buraki po koreańsku to smaczna przekąska. Można serwować je także jako dodatek do dań głównych. Ich przygotowanie jest nieskomplikowane, a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Poznajcie łatwy przepis na buraki po koreańsku.

Dlaczego warto jeść buraki?

Buraki zdobywają coraz więcej fanów. Bardzo dobrze, ponieważ są pyszne i zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Są bogate w żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rubid i cez. To źródło kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Buraki wzmacniają odporność organizmu, zmniejszają ryzyko osteoporozy i łagodzą problemy żołądkowe. Pozytywnie działają na układ krwionośny, zapobiegając zwapnieniu naczyń krwionośnych. Regulują ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Z czego zrobić buraki po koreańsku?

Do przyrządzenia buraków według przepisu pochodzącego z Korei, są potrzebne proste i niedrogie składniki. Wszystkie produkty są dostępne w naszych sklepach przez cały rok. Co więc znalazło się na liście składników, które wykorzystuje się do zrobienia pysznych i zdrowych buraków po koreańsku?

  • buraki
  • czosnek
  • olej
  • ocet winny
  • przyprawy – sól, pieprz, cukier, mielone ziarna kolendry

Jak zrobić buraki po koreańsku?

Przepis na smaczną warzywną przekąskę prosto z Korei jest łatwy. Najpierw należy obrać i zetrzeć na tarce buraki, tak aby powstały długie i cienkie paseczki. Najlepiej robić to w rękawiczkach, ponieważ buraki mogą zafarbować skórę dłoni. Do startych buraków wsypuje się sól, miesza i odstawia na pół godziny. Po tym czasie dodaje się wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet oraz gorący olej. Po wymieszaniu wszystkich składników buraki trzeba przełożyć do pojemnika, zamknąć go i wstawić do lodówki na 12 godzin. Buraki po koreański są gotowe.

SKŁADNIKI

  • 500 g buraków
  • 60 ml oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane buraki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć do miski i wsypać sól. Wymieszać i odstawić na 30 minut.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wlać ocet. Doprawić cukrem, mieloną kolendrą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszać.
  • Do rondelka wlać olej i mocno podgrzać. Wlać do buraków i wymieszać.
  • Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  • Podawać jako przekąskę lub dodatek do dań głównych.
Beszamel - Buraki
Anna Szulc-Górska
więcej