Jak zrobić śliwki marynowane? [WIDEO]

Dagmara Kijanowska
Jak zrobić śliwki marynowane?
Autor: Shutterstock Śliwki marynowane to nieoceniony składnik wielu potraw.
łatwy
20 min
4

Śliwki marynowane doskonale uzupełnią menu każdego przyjęcia, a szczególnie sprawdzą się przy potrawach świątecznych. To również nieoceniony składnik wielu sałatek - z dodatkiem czerwonej kapusty lub śledzi marynowane śliwki smakują wybornie. Przygotowanie domowych śliwek marynowanych nie jest trudne ani bardzo czasochłonne! Podajemy sprawdzony przepis na marynowane śliwki węgierki.

Rada

Jeśli możesz, wybierz ocet winny. Jest on o wiele zdrowszy od spirytusowego, smaczniejszy i nie zabija witamin w owocach i warzywach.

Polecamy też:

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyj, osącz i nie wyjmuj z nich pestek, ponakłuwaj wykałaczką.
  • Do garnka wlej wodę z octem, dodaj cukier (możesz cukier zastąpić miodem wielokwiatowym), przyprawy i śliwki.
  • Zagotuj, przełóż do słoików i odstaw na 24 godziny.
  • Następnego dnia zlej zalewę do garnka, zagotuj ponownie i znów zalej śliwki.
  • Czynność tę powtórz jeszcze trzy razy.
  • Ostatniego dnia po zagotowaniu zalewy, wlej ją do słoików, zakręć je i odstaw w chłodne miejsce.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Dagmara Kijanowska