Jak zrobić śliwki marynowane? [WIDEO]
2021-03-29
23:41
Śliwki marynowane doskonale uzupełnią menu każdego przyjęcia, a szczególnie sprawdzą się przy potrawach świątecznych. To również nieoceniony składnik wielu sałatek - z dodatkiem czerwonej kapusty lub śledzi marynowane śliwki smakują wybornie. Przygotowanie domowych śliwek marynowanych nie jest trudne ani bardzo czasochłonne! Podajemy sprawdzony przepis na marynowane śliwki węgierki.
i
łatwy
20 min
4
Rada
Jeśli możesz, wybierz ocet winny. Jest on o wiele zdrowszy od spirytusowego, smaczniejszy i nie zabija witamin w owocach i warzywach.
Polecamy też:
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyj, osącz i nie wyjmuj z nich pestek, ponakłuwaj wykałaczką.
- Do garnka wlej wodę z octem, dodaj cukier (możesz cukier zastąpić miodem wielokwiatowym), przyprawy i śliwki.
- Zagotuj, przełóż do słoików i odstaw na 24 godziny.
- Następnego dnia zlej zalewę do garnka, zagotuj ponownie i znów zalej śliwki.
- Czynność tę powtórz jeszcze trzy razy.
- Ostatniego dnia po zagotowaniu zalewy, wlej ją do słoików, zakręć je i odstaw w chłodne miejsce.
Dlaczego warto jeść śliwki?