Jak zrobić śliwki marynowane? [WIDEO]

2021-03-29 23:41

Śliwki marynowane doskonale uzupełnią menu każdego przyjęcia, a szczególnie sprawdzą się przy potrawach świątecznych. To również nieoceniony składnik wielu sałatek - z dodatkiem czerwonej kapusty lub śledzi marynowane śliwki smakują wybornie. Przygotowanie domowych śliwek marynowanych nie jest trudne ani bardzo czasochłonne! Podajemy sprawdzony przepis na marynowane śliwki węgierki.

Jak zrobić śliwki marynowane?

i

Autor: Shutterstock Śliwki marynowane to nieoceniony składnik wielu potraw.
łatwy
20 min
4

Rada

Jeśli możesz, wybierz ocet winny. Jest on o wiele zdrowszy od spirytusowego, smaczniejszy i nie zabija witamin w owocach i warzywach.

Polecamy też:

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyj, osącz i nie wyjmuj z nich pestek, ponakłuwaj wykałaczką.
  • Do garnka wlej wodę z octem, dodaj cukier (możesz cukier zastąpić miodem wielokwiatowym), przyprawy i śliwki.
  • Zagotuj, przełóż do słoików i odstaw na 24 godziny.
  • Następnego dnia zlej zalewę do garnka, zagotuj ponownie i znów zalej śliwki.
  • Czynność tę powtórz jeszcze trzy razy.
  • Ostatniego dnia po zagotowaniu zalewy, wlej ją do słoików, zakręć je i odstaw w chłodne miejsce.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Dagmara Kijanowska
więcej...