Duszone śliwki na słodko: dodatek do mięs

Duszone śliwki na słodko: dodatek do mięs

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Słodki sos śliwkowy pasuje do pieczystego, doskonale komponuje się z mięsem drobiowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Duszone śliwki na słodko świetnie nadają się jako dodatek do mięs. Zobacz, w jaki sposób możesz je przygotować!

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek (można też użyć innych gatunków śliwek)

  • 100 g masła

  • 2 garście rodzynek

  • 2 łyżki miodu

  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników

  • sok z 1/2 cytryny

  • 100 ml wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i smażymy na maśle do momentu, aż trochę zmiękną.

  • Dodajemy cytrynę, miód, przyprawę do piernika, rodzynki i wodę, a następnie dusimy ok. 5-10 minut lub dłużej, w zależności od żądanej konsystencji.

Ocena: 3