Połówki śliwek marynowane - prosty przepis na marynatę ze śliwek

2021-03-29
Połówki śliwek marynowane - prosty przepis na marynatę ze śliwek
Autor: Shutterstock Marynowane połówki śliwek - idealny dodatek do wielu  potraw
łatwy
25 min
4

Połówki śliwek marynowane to przepis dla tych, którzy nie lubią marynowanych śliwek z pestkami. Delikatne marynowane śliwki  doskonale sprawdzą się jako dodatek  do mies, serów i śledzi.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg śliwek
  • 1/4 szklanki octu
  • szklanka wody
  • 10 dag cukru
  • kilka goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki.
  • Wsypać do szklanego lub emaliowanego naczynia, zasypać cukrem i odstawić.
  • Zagotować wodę z octem i goździkami.
  • Śliwki przełożyć do wymytych i wyparzonych słoików, zalać wrzącą zalewą i pasteryzować 10-15 minut.
  •