Pikantne duszone śliwki: dodatek do mięs

2021-03-29
Pikantne duszone śliwki do mięs
Autor: thinkstockphotos.com Pikantny sos ze śliwek doskonale współgra ze smakiem mięsa
łatwy
30 min
4

Pikantne duszone śliwki do mięs będą znakomitym urozmaiceniem każdego obiadu. Przeczytaj, w jaki sposób je przygotować!

SKŁADNIKI

  • 1 kg śliwek węgierek (lub innych słodkich śliwek) - zimą można użyć śliwek mrożonych
  • 100 g masła
  • 2-3 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1 łyżeczka (lub mniej) chili
  • sól do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Śliwki myjemy, wydrążamy i smażymy na maśle do momentu, aż trochę zmiękną.

    Dodajemy cytrynę, miód, sól i przyprawy oraz odrobinę wody, a następnie dusimy do pożądanej miękkości (ok. 5-10 minut lub dłużej).

    Podajemy do pieczonych i duszonych mięs.