Pikantne duszone śliwki: dodatek do mięs

Pikantne duszone śliwki: dodatek do mięs

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pikantny sos ze śliwek doskonale współgra ze smakiem mięsa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pikantne duszone śliwki do mięs będą znakomitym urozmaiceniem każdego obiadu. Przeczytaj, w jaki sposób je przygotować!

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek (lub innych słodkich śliwek) - zimą można użyć śliwek mrożonych

  • 100 g masła

  • 2-3 ząbki posiekanego czosnku

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka grubo mielonego pieprzu

  • 1 łyżka lubczyku

  • 1 łyżeczka (lub mniej) chili

  • sól do smaku

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 100 ml wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki myjemy, wydrążamy i smażymy na maśle do momentu, aż trochę zmiękną.

  • Dodajemy cytrynę, miód, sól i przyprawy oraz odrobinę wody, a następnie dusimy do pożądanej miękkości (ok. 5-10 minut lub dłużej).

  • Podajemy do pieczonych i duszonych mięs.

Ocena: 0