Do truskawek dodaj ten nieoczywisty składnik. Tak dobrego dżemu jeszcze nie jadłeś

dżem truskawkowy z czekoladą
Autor: Shutterstock Zamiast do ciasta dodaj do dżemu truskawkowego. Z tym składnikiem smakuje obłędnie.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Właśnie rozpoczyna się sezon na truskawki. Te pyszne owoce są pełne zdrowia i świetnie sprawdzą się nie tylko w słodkich wypiekach i deserach. Z truskawek można zrobić doskonałe przetwory, które podczas jesieni i zimy przypomną ciepłe lato. W tym roku warto postawić na nowość, czyli dżem truskawkowy, którego smak podkręca jeden oryginalny składnik. Co to takiego? Zobaczcie, jak zrobić obłędny dżem truskawkowy z czekoladą.

Co dodać do dżemu truskawkowego?

Dżem truskawkowy to jeden z najczęściej przygotowywanych domowych przetworów z tych pysznych sezonowych owoców. W tym sprawdzonym przepisie dżem truskawkowy został wzbogacony jednym prostym składnikiem, który idealnie komponuje się z owocami. Sprawia, że dżem ma głęboki smak i przyjemny aromat. Tym sekretnym składnikiem jest gorzka czekolada. Wraz z truskawkami tworzy wyśmienity duet zamknięty w słoiczku.

Z czego więc zrobić pyszny i oryginalny dżem truskawkowy? Lista potrzebnych składników jest krótka i znalazły się na niej tylko cztery produkty:

Jak zrobić dżem truskawkowy z czekoladą?

Przepis na domowy dżem z truskawek wzbogaconych gorzką czekoladą jest łatwy. To bardzo łatwa receptura na domowe przetwory z truskawek. Jak zrobić prosty dżem truskawkowy? Przygotowanie jest banalne, więc dżem truskawkowo-czekoladowy uda się nawet tym, którzy jeszcze nigdy nie robili owocowych przetworów w domu.

Jak więc przygotować słoiczki wypełnione słodkim dżemem truskawkowym z dodatkiem gorzkiej czekolady? Przepis składa się z kilku prostych kroków.

  • 1. krok – ugotowanie truskawek z żelfixem
  • 2. krok – wsypanie cukru do gotujących się truskawek
  • 3. krok – dodanie posiekanej gorzkiej czekolady
  • 4. krok – przełożenie dżemu truskawkowego z czekoladą do słoiczków
  • 5. krok – odstawienie słoiczków z dżemem do całkowitego ostygnięcia i wstawienie ich do szafki

Jak podawać dżem truskawkowy z czekoladą?

Domowy dżem ze słodkich truskawek z dodatkiem gorzkiej czekolady jest uniwersalny. Można go wykorzystywać tak samo jak tradycyjny dżem truskawkowy. Sprawdzi się jako dodatek do naleśników czy gofrów. Podkręci smak owsianki, jaglanki czy naturalnego jogurtu. Można wykorzystać go do ciast, babeczek lub deserów lodowych. Dżem truskawkowy z czekoladą najlepiej jednak smakuje z bułeczkami, bagietką lub chrupiącymi tostami.

SKŁADNIKI

  • 1 kg truskawek
  • 350 g cukru
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 opakowanie żelfixu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki umyć i ouszyć. Usunąć szypułki i przełożyć do garnka.
  • Wsypać żelfix i wymieszać. Zagotować, cały czas mieszając.
  • Wsypać cukier i zagotować. Gotować 3 minut, cały czas mieszając.
  • Wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać.
  • Dżem przełożyć do czystych i suchych słoiczków. Mocno zakręcić, a następnie odstawić do góry dnem i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wstawić do kuchennej szafki lub przechowywać w spiżarni.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa, naleśników, gofrów. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej