Upiecz, a potem oderwij. Te drożdżowe bułeczki udadzą się już za pierwszym razem

bułeczki odrywane
Autor: Shutterstock Puszyste bułeczki odrywane są tak dobre, że można je jeść na okrągło.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Puszyste bułeczki odrywane są nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe do samodzielnego wykonania. Stosując się do wszystkich zaleceń podanych w przepisie, nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak. Zrobienie domowych bułeczek odrywanych to sama przyjemność. Przekonajcie się sami i wybierzcie sprawdzony przepis na mięciutkie i niezwykle puszyste bułeczki do odrywania.

Bułeczki odrywane – składniki

Pyszne domowe bułki do odrywania robi się z popularnych składników, które zwykle wykorzystuje się do pieczenia domowych ciast drożdżowych. Wszystkie potrzebne produkty są w sklepach bez względu na porę roku, a wiele osób zawsze ma je w domu. Nic nie sto na przeszkodzie, aby pyszne domowe odrywane bułeczki upiec jeszcze dziś.

Co więc jest potrzebne, aby upiec wyborne bułeczki drożdżowe odrywane? Lista składników obejmuje tylko sześć produktów oraz szczyptę soli.

Przed pieczeniem bułeczki warto posmarować roztrzepanym z mlekiem żółtkiem lub roztopionym masłem. Wierzch można posypać sezamem lub innymi ziarnami.

Jak zrobić bułeczki odrywane?

Drożdżowe bułeczki do odrywania wyróżniają się nie tylko pysznym smakiem, ale i prostym przygotowaniem. Przepis na te bułki nie jest skomplikowany. Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a bułeczki będą wyjątkowo dobre, puszyste i miękkie.

Jak piecze się bułeczki odrywane? Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi przygotowanie tych smakowitych bułeczek to sama przyjemność.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 2. krok – uformowanie bułeczek, ułożenie ich w formie obok siebie
  • 3. krok – odstawienie do drugiego wyrośnięcia
  • 4. krok – upieczenie bułeczek w piekarniku

Jak podawać bułeczki odrywane?

Puszyste bułeczki, które się odrywa, smakują wyśmienicie. Są miękkie i delikatnie słodkie z maślaną nutą. Najlepiej serwować je ze słodkimi dodatkami. Do odrywanych bułeczek pasują więc dżemy, konfitury i powidła. Idealnie komponują się z masłem tradycyjnym, smakowym i orzechowym. Przekrojone na pół bułeczki odrywane można posmarować serkiem śmietankowym. Fani odważnych połączeń mogą jadać je z wytrawnymi dodatkami.

Pyszne i puszyste bułeczki do odrywania to dobry pomysł na śniadanie. Sprawdzą się też jako słodka przekąska między posiłkami, która zastąpi gotowe drożdżówki ze sklepu.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 125 g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 g drożdży świeżych
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać do miski. Dodać pokruszone drożdże i żółtka. Wsypać cukier i sól. Wlać mleko. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Wlać roztopione masło i jeszcze raz wyrobić.
  • Uformować kulę i przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na 2 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką pszenną i krótko wyrobić. Odrywać małe porcje ciasta i formować okrągłe bułeczki.
  • Bułeczki ułożyć obok siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, jako przekąskę lub dodatek do innych potraw.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej