Do ogórków dodaj ten składnik. Będą chrupiące jak nigdy
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Na bazarowych straganach już pokazały się młode ogórki gruntowe. W tym roku warto postawić na nowość wśród przepisów na domowe kiszone. Pyszne, chrupiące i pikantne ogórki z dodatkiem cytryny to hit, który właśnie zaczyna podbijać polski internet. Przygotowanie cytrynowych ogórków kiszonych jest łatwe i w miarę szybkie. Przekonajcie się sami i koniecznie sprawdźcie ten prosty przepis na oryginalne kiszone z dodatkiem orzeźwiającej cytryny.
Ogórki kiszone z cytryną – składniki
Pyszne i wyjątkowo chrupiące ogórki w pikantnej zalewie robi się ze składników, które nie są wyszukane, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Oprócz ogórków i cytryny na liście składników znalazły się także inne kolorowe warzywa oraz dodatki, które świetnie podkręcają smak ogórków kiszonych.
Co więc jest potrzebne, aby przygotować duży słoik smakowitych wiosennych ogórków kiszonych z cytrynową nutą? Te składniki są niezbędne:
- ogórki gruntowe
- cytryna
- warzywa – czerwona papryka, czosnek, koper
- zalewa – woda, sól, mielone chili
Jak zrobić ogórki kiszone z cytryną?
Przepis na lekko pikantne ogórki kiszone wzbogacone plastrami orzeźwiającej cytryny nie jest skomplikowany. To dość łatwa receptura na domowe przetwory z ogórków, które można robić już teraz. Ogórki kiszone z cytrynowym akcentem pysznie smakują kilka dni po zrobieniu, ale można też przygotować kilka słoików na zimę. Są jednak tak dobre, że trudno przewidzieć, czy dotrwają do zimy.
Jak więc zrobić domowe ogórki kiszone z cytryną? Przepis jest bardzo łatwy, a dzięki temu że jest podzielony na poszczególne kroki, ogórki kiszone cytrynowe udadzą się za pierwszym razem.
- 1. krok – namoczenie ogórków w wodzie
- 2. krok – przygotowanie zalewy i pokrojenie warzyw oraz cytryny
- 3. krok – ułożenie składników w słoikach i wlanie zalewy
- 4. krok – odstawienie ogórków z cytryną do ukiszenia
Jak podawać ogórki kiszone z cytryną?
Chrupiące ogórki kiszone, których smak podkręca cytryna, są pyszne i uniwersalne. Smakują każdemu i sprawdzą się jako dodatek do wielu różnych potraw. Można podawać je jako przekąskę lub wykorzystać do przyrządzenia smacznej domowej surówki. Poniżej znajdziecie kilka przepisów, w których można wykorzystać pyszne domowe ogórki kiszone z cytryną.
- Ukraińska sałatka ogórkowa z chrzanem
- Najprostsza surówka z ogórków kiszonych z cebulą. Idealna sałatka do obiadu
- Surówka z ogórków kiszonych. Wystarczą 3 składniki i 5 minut
- Chrupiąca surówka z ogórków kiszonych. Z tym sosem to prawdziwa petarda
- Ekspresowa surówka z kiszonych ogórków i pora
SKŁADNIKI
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 litr wody
- 1 cytryna
- 1 czerwona papryka
- 2 łodygi kopru z kwiatami
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka mielonego chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć i przełożyć do miski. Zalać wodą i odstawić na 2 godziny.
- Cytrynę dokładnie umyć, a najlepiej sparzyć wrzątkiem. Pokroić w grube plastry. Paprykę pokroić w paski.
- Wodę wymieszać z solą i chili.
- Do czystych i suchych słoików włożyć koper, ogórki, paski papryki i plastry cytryny.
- Wlać wodę z solą i chili. Mocno zakręcić i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na minimum 3 dni.
- Podawać jako dodatek do kanapek, składnik sałatek lub przekąskę.